Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a lansat luni, 13 noiembrie 2023, un instrument de raportare non-financiară online, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria, Codul Român al Sustenabilității, instrument practic pentru o raportare transparentă.
Evenimentul prezidat de Laszlo Borbely, Consilier de Stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, a reunit companii din sectorul privat la discuții axate pe acțiuni din cadrul strategiei naționale de dezvoltare durabilă, în care este circumscrisă ca obiectiv noua platformă de raportare Codul Român al Sustenabilității. Instrumentul de raportare online simplifică raportarea și se oferă o transparentizare a eforturilor companiilor în aria sustenabilității.
“Dacă unele companii și-au dezvoltat foarte mult capacitatea de a analiza propriul impact în privința sustenabilității și își publică rapoartele, se remarcă totuși că există destul de multe limite”, a declarat Laszlo Borbely, Consilier de Stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă . “În primul rând, nu avem o evidență clară a companiilor care respectă această obligație, iar raportările nu sunt deloc accesibile. Acestea sunt faptele pe care le-am constatat și pe baza cărora am decis să implementăm, pornind de la modelul german, Codul Român al Sustenabilității și să realizăm o platformă digitală de raportare cu acces universal și gratuit.”
Instrumentul digital se adresează atât entităților care, la data bilanțului, depășesc 500 de salariați în cursul exercițiului financiar, cât și oricărei entități care, deși nu are obligația legală să elaboreze o declarație de sustenabilitate (nefinanciară), dorește să informeze părțile interesate de activitatea sa despre performanțele obținute în domeniul sustenabilității—companii cu mai puțin de 500 de salariați și instituții din sectorul public. Raportul poate fi descărcat și depus ca declarație nefinanciară conform reglementărilor în vigoare. Un alt avantaj este monitorizarea progresului companiilor în domeniul dezvoltării durabile, în baza rapoartelor generate prin intermediul platformei. Baza de date generează vizibilitate și este accesibilă publicului interesat, venind în sprijinul utilizatorilor care se află în căutarea de bune practici în domeniul sustenabilității, dar și a celor care iau decizii comerciale în baza modului în care sunt respectate principiile sustenabilității.
Rapoartele publicate în cadrul platformei Codului pot fi accesate transparent de către toate părțile interesate, ceea ce înseamnă că acestea pot ajuta atât la identificarea de bune practici ale entităților raportoare – ce pot fi preluate și adaptate la nivelul altor entități -, dar pot veni și în sprijinul investitorilor sau al altor entități care iau decizii financiare sau comerciale în baza practicilor de sustenabilitate ale companiilor raportoare.
În cadrul evenimentului, sesiunea de bune practici în dezvoltare durabilă a fost susținută de Alina Liciu, Manging Partner al The Azores Sustainability & CSR Services și de Ștefania Roxana Cruceru, Associate Director, Head of Climate Strategy and Regional Delivery, BERD.
Alina Liciu, Managing Partner The Azores Sustainability & CSR Services, a subliniat în intervenţia sa că “în 2015, doar 10 companii raportau non-financiar, iar astăzi vedem o creștere de aproximativ 400% a organizațiilor care publică voluntar rapoarte. (…) “Ne propunem ca rezultatele Romania CST Index, rankingul pe care îl elaborăm de 8 ani, să stea la baza unui roadmap, prin care companiile pot vedea cum se pozitionează în raport cu top performerii din piață. Vom susține, de asemenea, creșterea gradului de conștientizare asupra Codului Român al Sustenabilității. Mă bucur că există acest nou instrument de raportare transparentă. Transparența este esențială pentru că determină îndeplinirea asumată, autodepășirea și competiția pozitivă în aria dezvoltării durabile.”
În contextul evenimentului, a fost prezentată și platforma online România Durabilă, agregator de date statistice cu acces deschis, cea mai amplă bază de date realizată de Departamentul de Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu Institutul Național de Statistică și Asociația Regională pentru Dezvoltare Antreprenorială, în cadrul proiectului România Durabilă.
Prin adoptarea noului instrument de raportare Codul Român al Sustenabilității, obiectiv al Proiectului SIPOCA 613 – România Durabilă, este vizată extinderea contribuției companiilor private și a altor entități la procesul de implementare a celor 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030, asumate de România prin Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030.