Află despre abordarea din spatele Cradle to Cradle Certified® și cum îți poate ajuta organizația.
Autor: Maria-Antoanela Ioniță – Sustainability Communications Specialist
Într-o eră de creștere a conștientizării impactului nostru colectiv asupra mediului, companiile iau măsuri proactive pentru a integra sustenabilitatea în operațiunile lor. O astfel de inițiativă care crește în popularitate este Cradle to Cradle Certified®, oferită de Cradle to Cradle Product Innovation Institute, cu sediul în Olanda. Până în prezent, peste 34.000 de produse au obținut această certificare.
În acest articol, analizăm de aproape certificarea Cradle to Cradle, vizitându-i originile, notând principalele beneficii și detaliand procesul de aplicare.
Ce este certificarea Cradle to Cradle?
Institutul din spatele Cradle to Cradle Certified a fost fondat în 2012, de către arhitectul și academicianul american William McDonough și chimistul și ecologistul german Michael Braungart. Cei doi au colaborat, de asemenea, la cartea omonimă, care a devenit o lectură esențială pentru oricine dorește să înțeleagă abordarea economiei circulare.
În cartea lor vizionară, autorii explică de ce actualul model economic „cradle to grave” nu este durabil și propun o abordare inspirată din natură, în care deșeurile devin hrană și fiecare material reintră în siguranță în mediu în loc să provoace deșeuri.
Standardul Cradle to Cradle are în centru aceste principii și își propune să susțină și să promoveze materialele și produsele care au o amprentă mai bună asupra planetei. Produsele sunt evaluate prin cinci unghiuri cheie: sănătatea materialului, aerul curat și protecția climei, administrarea apei și a solului, circularitatea produsului și echitatea socială. Altfel spus, își propune să încurajeze siguranța, circularitatea și responsabilitatea în modul în care folosim materialele și proiectăm produsele.
Exemple de companii și organizații cu certificări Cradle to Cradle includ producătorul de mobilă Herman Miller, companiile de modă C&A și G-Star RAW și producătorul de sticle Dopper.
De ce să devii certificat de Cradle to Cradle?
Modul în care proiectăm produsele le va defini în mare măsură amprenta socio-ecologică de la începutul și până la sfârșitul vieții. Să luăm o clădire ca exemplu. Între 39%-80% din amprenta totală de carbon rezultă din carbonul încorporat în materialele de construcție. Cu toate acestea, dacă este evaluat la începutul etapei de proiectare, 80% din acest carbon încorporat poate fi redus. Acest lucru pune o presiune mare asupra deciziilor luate în faza de proiectare, dar oferă și o oportunitate pentru companii de a controla mai bine produsele pe care le creează.
Certificarea Cradle to Cradle, prin promovarea practicilor de mediu, poate ajuta companiile să atenueze potențialele impacturi negative care ar urma să reacționeze ulterior prin taxe de reglementare sau cote de piață pierdute pe o piață din ce în ce mai conștientă de mediu.
În schimb, poate îmbunătăți reputația mărcii, poate construi încrederea și loialitatea consumatorilor și poate aborda în mod proactiv cerințele viitoare de reglementare.
În cele din urmă, încurajează companiile să inoveze și să își optimizeze produsele și procesele. Acest lucru duce adesea la reducerea deșeurilor și la creșterea eficienței resurselor, ceea ce se traduce și în economii de costuri.
Cum poți obține certificarea?
Pentru a certifica un material sau un produs conform standardului de produs certificat Cradle to Cradle (sau pentru a primi C2C Certified Material Health Certificate™), companiile trebuie să urmeze un proces de evaluare riguros, care este condus de evaluatori terți independenți recunoscuți de Institut.
Iată pașii cheie în procesul de certificare:
Pre-evaluare: Companiile trimit informații despre produs și sunt supuse unei evaluări inițiale pentru a determina dacă produsul este eligibil pentru certificare.
Selectează un organism de evaluare certificat Cradle to Cradle: Companiile trebuie să selecteze dintr-o listă de organisme de evaluare certificate și să dezvolte un plan de certificare care să includă costul, calendarul și resursele necesare.
Trimite cererea: În acest punct, companiile trebuie să semneze un Acord de certificare și să plătească certificarea și taxa anuală de comunitate.
Evaluare: Companiile lucrează cu evaluatorii și lanțurile lor de aprovizionare pentru a colecta date. Apoi, evaluatorii calificați examinează materialele, procesele de fabricație și practicile lanțului de aprovizionare.
Primește certificarea pentru produs: Institutul examinează Raportul Rezumat al Evaluării. Dacă certificarea este acordată, ei vă vor ajuta să vă publicați produsele în Registrul de produse certificate Cradle to Cradle.
Raportează progresul: Companiile trebuie să solicite recertificare la fiecare trei ani.
Cradle to Cradle Certified servește ca un instrument puternic pentru companii pentru a-și alinia operațiunile cu practicile durabile și pentru a-și comunica angajamentele către un grup larg de părți interesate.
Photo Source: Canva