László Borbély, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, continuă să facă eforturi intense pentru dezvoltarea României sustenabile, punând în valoare pilonii principali – economic, social și de mediu. Strategia se concentrează pe inovație, optimism, reziliență și încrederea că statul servește nevoile fiecărui cetățean într-un mod echitabil, echilibrat și integrat. În acest context, România are șansa istorică de a deveni un adevărat hub regional al dezvoltării durabile.
În interviul acordat de domnul Borbély în luna iulie, am aflat ce presupune constituirea Codului Român al Sustenabilității și care sunt obiectivele specifice ale proiectului „România durabilă – Dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030”.
Interviul a fost publicat iniţial în anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 3, ediţie tiparită. Acesta poate fi comandat de aici: https://communityindex.ro/community-index-magazine-2021/
1. Care este stadiul implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România?
La începutul anului, am lansat împreună cu Institutul Național de Statistică, partenerii noștri din cadrul proiectului „România durabilă – Dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030”, o broșură privind stadiul indicatorilor naţionali pentru dezvoltare durabilă ORIZONT 2020. Astfel, avem o imagine asupra stadiului în care ne aflăm.
Este cert că trebuie să recuperăm decalajele față de media europeană și, de aceea, suntem orientați în direcția identificării unor modalități prin care să putem îmbunătăți implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) în România. O parte dintre aceste mecanisme ține de activitatea de coordonare derulată de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României pe care îl conduc, dar și de realizarea cadrului necesar pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030. Pe acest palier, consider că suntem destul de avansați: Planul de Acțiune se află în lucru, cadrul instituțional a fost finalizat (avem reglementat Comitetul Interdepartamental, Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă), iar în curând vom avea un consultant pentru realizarea Codului Român al Sustenabilității. De asemenea, sprijinim constant proiecte fundamentate pe principiile sustenabilității și le promovăm intens.
2. În aprilie 2021 ați lansat parteneriatul cu Asociația România Sustenabilă. Care sunt obiectivele pe termen scurt și mediu ale acestui parteneriat?
Parteneriatul cu Asociația România Sustenabilă, care a reunit organizații reprezentative ale societății civile și ale mediului privat în Coaliția România Sustenabilă, reprezintă o modalitate prin care dorim să stimulăm implicarea acestora în implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030. Am dialogat cu multe organizații determinate care dețin know-how și care au capacitatea de a pune în practică proiecte complexe.
În perioada imediat următoare, vom crea grupuri de lucru la nivelul Consiliului Consultativ. Din discuțiile pe care le-am avut cu membrii Asociației România Sustenabilă, aceștia și-au manifestat interesul de a contribui la materialele elaborate de către membrii Consiliului Consultativ. Prin urmare, expertiza societății civile va fi valorificată prin contribuția la documente strategice, precum Planul de Acțiune.
3. În cadrul Forumului Regional pentru Dezvoltare Durabilă 2021, ați declarat: „cel mai bun răspuns la criza pandemiei este dezvoltarea durabilă”. Ce v-a determinat să aveți această convingere?
Tot ceea ce am învățat în ultimii ani despre acest stil de viață m-a determinat să am această convingere. Pentru că oamenii trebuie să înțeleagă că dezvoltarea durabilă, un concept care sună foarte complex, este, de fapt, un stil de viață. Împreună cu echipa din Departament, am fost și suntem determinați să convingem cât mai mulți oameni să îmbrățișeze aceste valori în viața de zi cu zi, în primul rând.
În același timp, cred că pandemia ne-a poziționat din nou la o linie de start. Avem acum oportunitatea de a ne regândi societatea. Și care este cea mai bună cale de a prezice viitorul, dacă nu să îl creăm chiar noi? Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată de toate statele membre ale Națiunilor Unite în 2015, oferă un plan comun pentru pace și prosperitate pentru oameni și planetă.
În centrul său se află cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), care reprezintă o cerere urgentă de acțiune a tuturor țărilor – dezvoltate și în curs de dezvoltare – într-un parteneriat global. Împreună, admitem că încetarea sărăciei și a altor privațiuni trebuie să meargă mână în mână cu strategiile care îmbunătățesc sănătatea și educația, reduc inegalitățile și stimulează creșterea economică – toate acestea abordând schimbările climatice și lucrând la conservarea oceanelor și pădurilor noastre.
4. În ianuarie 2021 a fost semnat Memorandumul de Înțelegere cu Consiliul German pentru Dezvoltare Durabilă în vederea constituirii Codului Sustenabilității. De ce este un pas important în implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030?
Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 prevede introducerea unui Cod al Sustenabilității. Pornind de la modelul Germaniei, codul va facilita accesul la date, la o raportare complexă a atitudinii companiilor privind aplicarea principiilor dezvoltării durabile. Nu va ajuta numai statul: o raportare regulată va face dezvoltarea entității mult mai vizibilă în timp.
„Constituirea Codului Român al Sustenabilității este unul dintre obiectivele specifice ale proiectului „România durabilă – Dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030”, pe care îl implementăm la nivelul Departamentului. ”
„Documentul face parte din mecanismul de monitorizare dezvoltat pentru a urmări progresul în implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 și va permite analize de tip benchmarking, benchlearning, transparență si responsabilitate.”
5. Considerați că acest Cod al Sustenabilității va încuraja extinderea contribuției companiilor private și a altor entități la procesul de implementare a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă? Dacă da, de ce?
În prezent, un proces de revizuire a Directivei privind Raportarea Nefinanciară (2014/95/UE) este în desfășurare la nivelul Uniunii Europene, iar obligațiile vor fi extinse în mod semnificativ.
„Începând cu anul 2024, Directiva privind Raportarea Nefinanciară va deveni Directiva privind Raportarea Sustenabilității Corporative. Codul Român al Sustenabilității va fi un standard de raportare aplicabil la nivel național, prin promovarea transparenței și comparabilității în raportarea realizărilor de dezvoltare durabilă și va constitui normele metodologice de aplicare a legislației de raportare nefinanciară pentru entități.”
Codul va fi util pentru dezvoltarea de rapoarte și va pune la dispoziție entităților un cadru de care se vor folosi pentru a raporta propriul sistem de management al sustenabilității. Acesta va promova competiția activităților tuturor entităților, în mod sustenabil. Codul Sustenabilității va fi un instrument de învățare pentru entități, iar prin feedback-ul pe care îl oferă va facilita încorporarea informațiilor privind aspecte de mediu, sociale și de guvernanță în analizele entității.
Codul Sustenabilității va avea, în mod cert, o contribuție la creșterea transparenței sustenabilității corporative, fiind fundamentat pe aspecte ce țin de comparabilitate și de calitatea raportării. Important de reținut este că toate formele de organizare, indiferent de aria de activitate sau dimensiune, care nu sunt supuse obligației de raportare, vor putea aplica, în mod voluntar, Codul Sustenabilității.
Raportarea, care se va realiza prin intermediul unei platforme interactive, va cuprinde aspecte ce țin de: sustenabilitate, mediu, social și de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea corupției. Criteriile Codului stabilesc, de asemenea, necesitatea raportării unei descrieri a politicilor, rezultatelor și riscurilor legate de aceste aspecte.