Singurul ranking din România dedicat proiectelor de investiţii în comunităţi analizează anual peste 850 de proiecte şi iniţiative de CSR, structurate pe 19 categorii.
- Companiile din Romania alocă anual în jur de 80 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor.
- 21% dintre proiectele de CSR dezvoltate sunt dedicate educaţiei, fie că vorbim de educaţie pentru elevi, antreprenori, educaţie digitală sau financiară.
- Sub 10% dintre proiecte sunt dezvoltate de companii pentru combaterea schimbărilor climatice şi dezvoltarea sustenabilităţii oraşelor.
Bucureşti, 21 iulie 2022: The Azores Sustainability & CSR Services, lider pe piaţă în Romania privind analize de sustenabilitate şi CSR, lansează a patra ediţie a Community Index, cel mai complex ranking anual al proiectelor de investiţii în comunităţile din România, structurat pe 19 categorii.
Piaţa de investiţii şi donaţii în sprijinul comunităţilor a crescut în ultimii ani şi se ridică la peste 80 milioane euro anual, în principal pentru proiecte de educaţie pentru elevi (8.4% ), sănătate (11.5%) sau medii defavorizate (18.1%). Un alt domeniu de interes pentru companii este Artă/Cultură, 9.2% dintre proiecte fiind dezvoltate în această direcţie. Totuşi, sub 5% dintre proiectele derulate de companiile din România sunt destinate combaterii schimbărilor climatice iar 4.4% dintre proiecte sunt în direcţia oraşe sustenabile.
Indexul îşi propune să fie un instrument util pentru profesioniştii din domeniu pentru a-i ajuta să ia decizii mai bine informate privind viitoarele investiţii în comunităţi. De asemenea, scorecard-ul Community Index, care are 46 de indicatori, poate servi drept un checklist pentru a analiza gradul de complexitate şi de performanţă al unui proiect.
„Domeniul CSR este în continuă dezvoltare şi este foarte important ca managementul unui proiect de investiţii în comunităţi să aibă aceeaşi rigoare ca orice alt proiect de business. A comunica doar suma donată pentru un proiect nu este de ajuns, ar trebui să existe mai multă transparenţă privind stakeholderii implicati, alinierea la strategia de business şi la industrie şi publicarea rezultatelor privind impactul generat în comunitate, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung. Proiectele care au o strategie bună îşi pot îmbunătăţi considerabil rezultatele şi pot contribui într-o mai mare masură la sustenabilitatea şi rezilienţa unei comunităţi.” – declară Alina Liciu, Managing Partner The Azores Sustainability & CSR Services.
Printre principalele trenduri evidenţiate în urma analizei menţionăm o uşoară creştere a nivelului de transparenţă privind rezultatele şi impactul proiectelor de CSR. De asemenea, companiile tind să alinieze mai bine strategia de CSR la specificul industriei şi la strategia de business. În ceea ce priveşte angajaţii, aceştia sunt tot mai dornici de a ajuta comunităţile şi apreciază companiile care le oferă această oportunitate. Un alt trend observat este că există un interes crescut privind obiectivele pe termen lung: companiile pun mai mult accent pe a genera impact pe mai mulţi ani şi a evita crearea unei dependenţe a comunităţii – se concentrează pe dezvoltarea unor abilităţi care să ramană în comunitate chiar şi după ce o companie îşi retrage sprijinul.
Community Index analizează anual peste 850 de proiecte din România, derulate în perioada ianuarie – decembrie. Rankingul este o parte componentă a Romania CST Index (Corporate Sustainability & Transparency Index), care evaluează informaţiile publicate de companii în rapoartele de sustenabilitate. Principalele obiective ale Community Index sunt de a structura toate aceste proiecte într-o baza de date şi a analiza modul în care acestea se aliniază la cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD).
Puteţi regăsi mai multe detalii accesând următoarele linkuri: