Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României în parteneriat cu Asociația Știință și Tehnică a organizat pe 24 octombrie o conferință omagială la 155 ani de la nașterea lui Grigore Antipa și 75 ani de la moartea lui Emil Racoviță. Conferința a fost găzduită de Biblioteca Națională și a atras interesul a peste 150 de participanți, dintre care majoritatea elevi și profesori de liceu. Demersului i s-au alăturat și alte instituții de prestigiu precum Academia Română, Muzeul Antipa și Institutul Emil Racoviță din Cluj.
„Dezvoltarea durabilă înseamnă să luăm decizii care să ajute tinerii să trăiască într-o lume mai bună. Dincolo de dimensiunea instituțională, trebuie să motivăm și să inspirăm tânăra generație să adopte principiile dezvoltării durabile. Exemplele lui Grigore Antipa și Emil Racoviță cred că pot inspira pentru că vorbim de două personalități care prin pasiune au reușit să fie pioneri în domeniile lor de activitate și să aibă o carieră profesională apreciată la cel mai înalt nivel al științei. Vom transmite mesajul acestor împătimiți ai științei în toate cele aproximativ 1500 de licee din România, prin suplimentul gratuit al revistei Știință&Tehnică, pe care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a avut ocazia să îl sprijine financiar.” a declarat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă
Grigore Antipa și Emil Racoviță au schimbat paradigma științei românești, au lăsat urme adânci în cultura noastră, devenind simboluri ale cercetătorului pasionat care își dedică viața, tot timpul și averea personală în slujba unor subiecte de cercetare care aveau să le schimbe lor destinul și nouă, urmașilor, modul în care privim și descoperim viața. Printre cei care au fost invitați să prezinte povestea lor se numără: dr. Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale; Alexandru Mironov, director Știință&Tehnică; Academician Dumitru Murariu, directorul Institutului de Biologie al Academiei Române; dr. Traian Brad, Institutul de Speologie „Emil Racoviţă“ al Academiei Române; dr. Oana Moldovan, Institutul de Speologie „Emil Racoviţă“ al Academiei Române; dr. Luis Popa, director Muzeul Antipa.