Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) va stabili standardul prin intermediul căruia aproape 50.000 de companii din UE vor fi nevoite să raporteze impactul lor climatic și de mediu. Numărul este de aproximativ 5 ori mai mare față de cel actual – 11.000 de companii care sunt în prezent în sfera de acoperire a NFRD (Directiva UE privind raportarea nefinanciară). Pentru cele mai multe dintre aceste organizații, se va produce o schimbare fundamentală în importanța indicatorilor de mediu, sociali și de guvernanță (ESG).
Unul dintre obiectivele acestui demers este de a crește interesul investitorilor pentru investițiile sustenabile. Pentru a susține obiectivele UE, aceștia au nevoie de date calitative și comparabile de la companii. Totuși, nu este doar despre asta. CSRD le va permite, de asemenea, organizațiilor societății civile, sindicatelor și altor stakeholderi să evalueze impactul companiei asupra societății și mediului înconjurător.
Inițiativă propusă de Comisia Europeană în aprilie 2021 – CSRD – va înlocui Directiva UE privind raportarea nefinanciară (NFRD) și va fi bazată pe aceasta, introducând mai multe cerințe detaliate de raportare și extinzând numărul de companii care trebuie să se conformeze. Proiectul urmează să intre în vigoare în anul 2023. Se estimează că cerințele propriu-zise vor fi anunțate în luna octombrie 2022.
„Adesea, rapoartele omit informații pe care investitorii și stakeholderii le consideră importante. Informațiile raportate sunt greu de comparat de la companie la companie, iar cei care le folosesc sunt adesea nesiguri cu privire la certitudinea lor.”– Comisia Europeană.
Comisia Europeană menționează faptul că raportarea de slabă calitate privind sustenabilitatea poate avea efecte în cascadă, în mod particular atunci când vine vorba despre promovarea investițiilor sustenabile. Pentru a garanta faptul că investițiile ecologice sunt credibile, investitorii au nevoie de o imagine clară a impactului sustenabil al portofoliului de investiții.
NFRD există de doar trei ani, iar viteza cu care o nouă directivă a fost propusă demonstrează cât de repede se schimbă viziunea asupra politicilor adecvate de dezvoltare durabilă.
„În loc de a numi directiva ‘NFRD II’, factorii de decizie au schimbat numele pentru a se îndepărta de conceptul conform căruia raportarea cu privire la sustenabilitate este un aspect nefinanciar”, spune Kelly Sporn, consilier politic senior la Allen & Overy. Schimbarea în nume este binevenită, accentuând faptul că temele legate de sustenabilitate sunt, de asemenea, subiecte financiare. Prin urmare, sustenabilitatea este la fel de importantă precum informațiile financiare.
CSRD acoperă toate elementele relevante de mediu, sociale și de guvernanță (ESG). Deci bineînțeles că nu este doar despre planetă, ci și despre responsabilitatea socială, precum diversitatea și egalitatea de gen. Buna guvernare este, de asemenea, un aspect important. Noua directivă va ajuta companiile să decidă care sunt cele mai relevante teme în raportarea lor privind sustenabilitatea și, de asemenea, va acorda îndrumare când vine vorba de ce anume se așteaptă de la o companie să abordeze în raportare.
Propunerea pentru Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
Pe 21 aprilie 2021, Comisia a adoptat o propunere pentru Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), care ar modifica cerințele existente de raportare NFRD astfel:
- Va extinde sfera de aplicare la toate companiile mari și la toate companiile menționate pe piața reglementată (cu excepția microîntreprinderilor) – companiile mari sunt acelea care îndeplinesc cel puțin două dintre următoarele criterii: 250 sau mai mulți angajați, 40 de milioane de euro cifra netă de afaceri, 20 de milioane de euro în active;
- Va solicita auditarea informațiilor raportate;
- Va introduce mai multe cerințe detaliate de raportare și cerința de a raporta în conformitate cu standardele EU obligatorii de raportare cu privire la sustenabilitate;
- Va impune ca organizațiile să marcheze digital informația raportată, astfel încât să poată fi citită automat și să contribuie la singurul punct de acces european prevăzut în planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital.
Pe viitor, CSRD va contribui la un sistem economic și financiar complet sustenabil, în conformitate cu European Green Deal și UN Sustainable Development Goals. Având în vedere faptul că MSG devine un concept critic pentru stakeholderi și organizații, toate companiile mari listate din UE vor fi nevoite să producă schimbări semnificative în modul în care divulgă informații legate de sustenabilitate, ducând la modificări profunde care vor întări natura performanței corporative și a raportării financiare.
Surse