Prin această linie de finanţare, Fundația Vodafone România susține inițiative de dotare și modernizare cu echipamente și aparatură medicale, inclusiv soluții de telemedicină, dar și renovări ale spațiilor medicale.
Până în prezent, șase secții și compartimente de neonatologie din țară au fost dotate cu 150 de echipamente medicale și conexe. Peste 11.000 de bebeluși ar putea fi beneficiarii acestor noi echipamente, 2.000 dintre ei născuți cu afecțiuni medicale.
Interviul a fost publicat în Noiembrie 2022, în anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 4, ediţie tipărită. Publicația poate fi accesată aici: https://communityindex.ro/flip-book-2022/
1. De peste nouă ani, Fundația Vodafone România se implică în combaterea mortalităţii infantile. Cât de mulţumiţi sunteţi de rezultatele obţinute până acum?
Primul proiect de anvergură menit să contribuie la scăderea ratei mortalității infantile din România a fost construirea secției noi de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Marie Curie din București. Această secție a fost inaugurată în 2013, de aceea, pentru analiza rezultatelor noi ne raportăm la anul 2012, când rata mortalității infantile în România era de 9 la mie. Cu o suprafață de 1.600 de metri pătrați, secția nouă de la Spitalul Marie Curie se întinde pe 4 etaje și este cu 842% mai mare decât cea veche. Numărul paturilor a crescut de la 11 la 27 permițând anual tratarea a peste 400 de nou-născuți din toată țara. Pacienții sunt îngrijiți în compartimente separate și pot sta împreună cu părinții a căror prezență este foarte importantă pentru evoluția bebelușului. Compartimentele sunt prevăzute cu pandante verticale duble cu gaze medicale iar un sistem performant de condiționare a aerului asigură separarea zonelor cu sterilitate diferită. Nivelul scăzut de zgomot, condițiile de intimitate, iluminarea indirectă variabilă personalizată asigură nou-născuților confortul atât de important pentru dezvoltarea psihosomatică din primele zile de viață. Dotările sunt atât de performante încât permit efectuarea intervențiilor chirurgicale „la pat“ pentru pacienții care nu pot fi transportați în condiții de siguranță în sala de operații și pentru care aceste intervenții sunt de importanță vitală.
Secția este dotată cu un sistem centralizat de monitorizare și telemedicină care permite transmiterea de imagini video și date în timp real, pentru urmărirea semnelor vitale ale copiilor de către medici, oriunde s-ar afla aceștia, pentru diagnosticarea la distanță și realizarea de aplicații în centrul de training situat la parter. Centrul permite efectuarea de consultații multidisciplinare, diagnosticare complexă în colaborare cu centre specializate din străinătate, dar și pregătirea medicilor și a studenților.
După modelul secției de la Spitalul Marie Curie, am început în 2017 un proiect de modernizare și dotare a compartimentului de terapie neonatală de la Spitalul Județean Constanța, care nu mai fusese renovat de la înființarea spitalului, cu aproximativ 50 de ani în urmă. Ne-am îndreptat spre zona de sud-est a României, pentru că aici mortalitatea infantilă depășea 9,7 la mie, situându-se peste media națională și fiind de trei ori mai mare decât cea europeană.
În urma lucrărilor de renovare, reamenajare și modernizare efectuate pe o suprafață de 600 de metri pătrați, compartimentul dispune de 22 de locuri la terapie intensivă și de 10 locuri pentru prematuri. Noua schemă a unității permite extinderea capacității zonei de terapie intensivă nou-născuți până la 30 de locuri, în cazul unei eventuale creșteri a numărului de pacienți. Secția a fost inaugurată în 2019 și a contribuit semnificativ la scăderea presiunii sub care se afla secția de la Marie Curie, unde până în acel moment erau redirecționate multe dintre cazurile grave care ar fi trebuit să poată fi rezolvate la Constanța.
În prezent, în secțiile de la Marie Curie și de la Spitalul Județean Constanța ajung și sunt tratați anual peste 2.000 de copii din toată țara. Deși astăzi, mortalitatea infantilă se situează aproape de 6 la mie, valoarea este în continuare îngrijorătoare fiind dublă față de media UE care e de 3,4 la mie.
În acest moment suntem aproape de finalul celui de al treilea proiect mare: Fondul Viață pentru Nou-Născuți prin care susținem inițiative de dotare și modernizare cu echipamente și aparatură medicale, inclusiv soluții de telemedicină, dar și renovări ale spațiilor medicale pentru a crește capacitatea de stabilizare, diagnosticare tratament și transfer în condiții optime a nou-născuților cu diferite afecțiuni medicale din secțiile și compartimentele de neonatologie și de terapie intensivă cu nivel de competență I și II.
Strategia care stă la baza acestui proiect se bazează pe observația că doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată. În restul de 169 de secții și compartimente de neonatologie de nivel I și nivel II, bebelușii cu riscuri majore nu pot fi tratați și trebuie transferați spre secțiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenției medicale și are consecințe fatale. Totodată, locurile din unitățile cu nivel III de competențe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate și pot prelua cazurile doar în funcție de disponibilitate. Aparatura medicală adecvată face în unele cazuri diferența între viață și moarte, iar în alte cazuri asigură un start bun în viață pentru cei mici și o dezvoltare normală prin identificarea și rezolvarea unor afecțiuni care netratate pot duce la complicații ulterioare (probleme de vedere sau chiar orbire, probleme pulmonare grave care pot duce la decese în primii ani de viață, afectarea activității cerebrale).
Pe scurt, prin Fondul Viață pentru Nou-Născuți șase secții și compartimente de neonatologie din țară au fost dotate cu 150 de echipamente medicale și conexe. Estimăm că peste 11.000 de bebeluși vor fi beneficiarii acestor noi echipamente, 2.000 dintre ei născuți cu afecțiuni medicale. O atenție deosebită este acordată și pregătirii personalului medical care lucrează în secțiile de neonatologie și terapie intensivă neonatală, pentru aceștia fiind organizate cursuri de formare și specializare.
Desigur, ne așteptăm ca toate aceste acțiuni, împreună cu cele similare derulate de alte organizații neguvernamentale din România, să se reflecte în scăderea continuă a ratei mortalității infantile.
2. În ce fel aţi colaborat cu ONG-urile şi cu autorităţile în derularea acestei iniţiative?
Experiența proiectelor anterioare ne-a arătat că fără ajutorul instituțiilor statului, adică a primăriilor, consiliilor județene și a spitalelor, nu putem aduce o schimbare reală și pe termen lung, nu putem asigura un impact real și sustenabil al investițiilor noastre.
Colaborarea cu organizații neguvernamentale este modul în care operăm. Acestea primesc finanțare pentru implementarea proiectelor și ne ajută să identificăm nevoile din comunitățile locale, din spitale și secții de neonatologie și terapie intensivă neonatală. La ultima rundă de finanțare, Fondul Viață pentru Nou-Născuți, una dintre condițiile de eligibilitate a fost ca ONG-ul care aplică cu un proiect să încheie un acord de parteneriat cu spitalul și autoritatea locală și să-și asume o parte de cofinanțare, cu care să acopere parte din costurile echipamentelor, mentenanța ulterioară a acestora sau consumabilele.
Împreună putem face întotdeauna mai mult. Mă bucur de fiecare dată să dau exemplul proiectului de la Spitalul Marie Curie unde, în urma investiției inițiale de 11,25 milioane de lei în construcția de la zero a noii clădiri destinate secției de terapie neonatală (aceste fonduri fiind asigurate de Fundația Vodafone România și partenerul de proiect: Asociația Inima Copiilor), spitalul și apoi Ministerul Sănătății au contribuit cu fonduri suplimentare de peste 15 milioane de lei pentru aparatură și dotări. Este nevoie de un efort comun al societății civile și al statului pentru a produce o schimbare relevantă.
3. O componentă importantă a Fondului „Viață pentru Nou-Născuți” este implicarea cetățenilor, care pot dona prin SMS. Ce sume aţi adunat de la ei şi cum încercaţi să creşteţi sumele donate?
La fiecare 7 ore, un nou-născut din țara noastră moare într-o secție de neonatologie insuficient dotată. Iar odată cu el, moare și o mică parte din România.
Numai împreună, cu implicarea generoasă a cât mai multor persoane vom reuși să combatem această statistică sumbră.
Donații de 2 euro lunar se pot face prin SMS la 8845 cu textul RITM. Se mai poate dona și online (https://fundatia-vodafone.ro/tine-romania-in-viata/), direct în contul proiectului. Fondurile strânse până în acest moment însumează aproape 50.000 de euro și provin din donații SMS, online, dar și prin facilitatea fiscală de direcționare a 3.5% din impozitul pe venit sau cea pentru companii. Orice donație contează, iar noi informăm permanent publicul larg despre evoluția proiectelor din program și despre modul în care sunt investite sumele donate. Suntem transparenți astfel încât cei care donează sau vor să doneze să știe că banii lor sunt folosiți cu responsabilitate, acolo unde este mai mare nevoie de ei pentru îngrijirea nou-născuților cu probleme de sănătate.
4. În ce măsură pot soluțiile de telemedicină să contribuie la scăderea ratei mortalităţii infantile?
Telemedicina permite eficientizarea anumitor procese prin conectarea rapidă a profesioniștilor implicați în îngrijirea nou-născuților.
Astfel, medicii pot cere o a doua opinie de la colegi aflați în alte unități medicale și care pot avea experiență specifică în tratarea cazurilor critice pentru fiecare specialitate în parte, se pot forma echipe multidisciplinare care să contribuie la stabilirea unui diagnostic corect și inițierea tratamentului adecvat, sau după caz, transferul pacientului la o unitate de rang superior. Eficientizarea acestor procese creează cadrul pentru intervenții rapide și precise și crește șansele de supraviețuire pentru nou-născuții cu afecțiuni grave.
5. Ce planuri de viitor aveţi pentru următorii ani privind implicarea în combaterea mortalității infantile?
Investiția în sănătate și în special în sănătatea micilor pacienți a fost și rămâne o prioritate pentru Fundația Vodafone România. Vom continua să derulăm proiecte care să ofere cât mai multor nou-născuți acces la servicii medicale de calitate. Concluziile din teren, după multe discuții cu medicii și ONG-urile care activează în domeniu, ne arată că un act medical de calitate presupune, dincolo de aparatură și echipamente performante, folosirea tehnologiei și pregătirea constantă a cadrelor medicale.
De aceea, în perioada următoare, atenția noastră se va îndrepta spre soluții care folosesc tehnologia în sprijinul sănătății nou-născuților, screening și modalități de prevenție pentru mame dar și investiții în formarea și specializarea personalului medical din secțiile de neonatologie și terapie intensivă nou-născuți.