Groenlanda a fost centrul cercetării climatice mulți ani deoarece, fiind una dintre cele mai mari regiuni înghețate din lume, insula este sensibilă la schimbările temperaturilor. Acest lucru înseamnă că Groenlanda este un loc deosebit de interesant pentru oamenii de știință. Având în vedere aspectul menționat, o echipă internațională de cercetători, care include doi oameni de știință, un medic și un fotograf, a plecat într-o misiune specială în 29 aprilie pentru a măsura grosimea calotei glaciare la intervale cheie. Transportul și echipamentele necesare acestei expediții unice și sustenabile sunt susținute de compania internațională de logistică Gebrüder Weiss.
„Fiind unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii logistice din lume, considerăm că este, de asemenea, datoria noastră să sprijinim anumite inițiative de cercetare, cum ar fi Proiectul Groenlanda. Scopul expediției este de a obține informații despre schimbările climatice care ne vor ajuta să luăm decizii inteligente pentru viitorul nostru,” a declarat Wolfram Senger-Weiss, CEO al Gebrüder Weiss.
Mai exact, echipa de cercetare și-a propus să traverseze Groenlanda urmând aproximativ paralela 70 nord, care leagă satul Kangerlussuaq, de pe coasta de vest, cu orașul Isortoq, de pe coasta de est. Densitatea calotei de gheață va fi măsurată la intervale regulate pentru a obține valori ce vor fi comparate cu cele anterioare efectuate pe acest traseu. Echipa de proiect va parcurge un total de 600 de kilometri (373 mile) pe schiuri, fiecare având o sanie în remorcare.
„Întrucât cercetările noastre se concentrează în esență pe climă și topirea ghețarilor, considerăm că este important ca acestea să fie cât mai neutre posibil din punct de vedere climatic. Efectuarea unei expediții pe jos în acest ecosistem fragil permite măsurătorilor să fie luate într-un mod mult mai ecologic decât ar fi posibil cu elicopterul și cu un grad mai mare de precizie decât ar fi posibil prin satelit”, susține Niklas Marc Heinecke, fotograf și co-fondator al Proiectului Groenlanda. „Ne putem baza pe echipamente de încredere în acest mediu neospitalier datorită sprijinului Gebrüder Weiss”, a mai adăugat acesta.
Rezultatele expediției, care vor fi analizate mai detaliat la Universitatea Sunshine Coast din Australia, au o importanță globală. Acestea vor fi împărtășite cu cercetători din întreaga lume, contribuind la înțelegerea colectivă a schimbărilor climatice. Scopul expediției de o lună este de a obține informații valoroase asupra conexiunilor dintre fluctuațiile de temperatură din Groenlanda din ultimele decenii și efectele ulterioare asupra climei globale.
Gebrüder Weiss își va folosi canalele de socializare în lunile următoare pentru a oferi actualizări continue despre proiect, de la imagini impresionante din Groenlanda, până la descoperiri interesante ale cercetărilor. Aceste canale oferă și informații despre toate celelalte proiecte inovatoare de mobilitate susținute de compania de logistică. Cel mai recent, Gebrüder Weiss a transportat echipamentele pentru Misiunea Analogică Marte AMADEE-24 a Forumului Spațial Austriac (OeWF) în Armenia.
Despre Gebrüder Weiss
Gebrüder Weiss Holding AG, cu sediul în Lauterach (Austria), este o companie globală de servicii complete de logistică, cu aproximativ 8.600 de angajați și 180 de locații proprii. În exercițiul financiar recent încheiat, compania a realizat o cifră anuală de afaceri de 2,47 miliarde de euro (2023). Portofoliul său include soluții de transport și logistică, servicii digitale și de management al lanțului de aprovizionare. Combinația dintre competența digitală și cea fizică permite Gebrüder Weiss să răspundă rapid și flexibil la nevoile clienților. Prin intermediul numeroaselor măsuri de ordin ecologic, economic şi social, compania de familie, a cărei istorie în domeniul transporturilor se extinde pe o perioadă de peste 500 de ani, este în prezent cunoscută şi ca pionier în domeniul economiei durabile.
Gebrüder Weiss aniversează 30 de ani de activitate în România și se bazează astăzi pe o infrastructură națională de hub-uri logistice situate în București, Arad, Sibiu, Cluj, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova. Filiala din Sibiu a fost extinsă în 2022, iar în 2023 a început construcția celui de-al doilea hub logistic de lângă București. Compania oferă clienților săi soluții de logistică inteligente și oferă servicii flexibile de distribuție prin transport rutier, feroviar, aerian și maritim.