Raportul de sustenabilitate nu este cel mai important, ci ceea ce faceţi cu informațiile și observațiile pe care le aveţi și care poate face o diferență
1. Community Index Magazine: Mii de companii din toate sectoarele au publicat rapoarte utilizând GRI’s Sustainability Reporting Guidelines. Care sunt cele mai importante puncte forte ale acestor standarde?
Kristin Dypdahl: GRI ajută business-urile și guvernele din întreaga lume să înțeleagă și să comunice impactul lor asupra aspectelor critice ale sustenabilității precum schimbarea climei, drepturile omului, guvernanță și bunăstare socială. Standardele de raportare GRI sunt primele și cele mai adoptate standarde globale de raportare a sustenabilității.
GRI oferă un cadru de raportare care permite organizațiilor să comunice informații despre sustenabilitate într-un mod sistematic, transparent și permite business-urilor să prezinte o perspectivă echilibrată asupra impactului economic, de mediu și social al organizațiilor.
Raportarea sprijină companiile să protejeze mediul și să îmbunătățească societatea, să progreseze din punct de vedere economic prin consolidarea guvernanței și a relațiilor cu stakeholderii, să crească reputația și să construiască încredere.
Standardele GRI reprezintă un cadru robust, dezvoltat prin contribuții de tip multi-stakeholder și puternic înrădăcinat în interesul public. Cadrul este realizat astfel încât să îndeplinească toate nevoile de raportare a sustenabilității, de la rapoarte comprehensive la aspecte specifice și de aceea este potrivit pentru utilizare de către orice tip de organizație, indiferent de dimensiunea ori sectorul din care aceasta face parte.
2. Community Index Magazine: Comunitatea GRI aduce împreună o rețea globală de business-uri și organizații. În ce fel vă asumați să demonstrați că transparența poate fi un catalizator pentru schimbare?
Kristin Dypdahl: GRI lucrează cu o rețea globală formată din mii de profesioniști și organizații. Avem câteva grupuri oficiale de alegători cu care lucrăm pentru a dezvolta noi ghiduri de raportare, având reprezentanţi din mediul de business, societatea civilă, piețele financiare, piața muncii, instituţii mediatice și mediul academic. Această abordare asigură participarea și expertiza unor stakeholderi diverși pentru dezvoltarea standardelor GRI.
Prin intermediul Comunității GRI, colaborăm îndeaproape cu cei care pregătesc rapoarte pentru a înțelege mai bine modalitatea în care raportarea și transparența ajută companiile să îmbunătățească procedurile interne, să promoveze luarea unor decizii mai bune, și să faciliteze producerea schimbării la firul ierbii.
Sistemul de învățare peer-to-peer și colaborarea prin partajarea experiențelor și a bunelor practici conduc la un business mai sustenabil. Companiile au oportunitatea să învețe una de la cealaltă și să prezinte eforturile lor de sustenabilitate colegilor și rețelei extinse GRI.
3. Community Index Magazine: Cum ați integrat Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD-urile) în cadrul standardelor GRI?
Kristin Dypdahl: ODD-urile nu sunt integrate în standardele GRI, însă există orientări care arată cum pot fi utilizate Standardele și alte cadre de raportare pentru a colecta și pregăti informații relevante pentru ODD-uri. În 2017, GRI și UN Global Compact au lansat o inițiativă pe trei ani, Business Reporting on the SDGs Action Platform, cu scopul de a facilita raportarea corporate a acestora. Prin intermediul acestei colaborări și cu suportul și feedback-ul stakeholderilor noștri, am pregătit o listă de indicatori pe care le-am potrivit cu ODD-urile.
Prin publicațiile noastre, oferim consiliere despre cum business-urile pot include ODD-urile în procesul lor de raportare și ajutăm companiile să raporteze în cadrul ODD-urilor într-un mod comparabil și eficient.
Grupul va continua să lucreze pentru a înțelege în profunzime nivelul de transparenţă necesar pentru atingerea ODD-urilor și pentru a ajuta la diseminarea practicilor eficace de raportare a acestora. În 2015 am lansat SDG Compass.
Acest instrument a fost dezvoltat pentru a ghida companiile să abordeze strategic ODD-urile și pentru a încuraja contribuția lor la o dezvoltare sustenabilă prin activități operaționale principale.
4. Community Index Magazine: Considerați că un raport de sustenabilitate este o platformă importantă pentru comunicarea performanței și a impactului sustenabilității, indiferent dacă sunt pozitive sau negative? Care sunt argumentele dumneavoastră pentru a vă susține poziția?
Kristin Dypdahl: Pregătirea raportului de sustenabilitate este o modalitate de a comunica performanța și impactul sustenabilității. Elaborarea unui raport în concordanță cu standardele GRI permite stakeholderilor să compare efortul de sustenabilitate a companiilor.
Totuşi, nu raportul este cel mai important, ci ceea ce faci cu informațiile și observațiile pe care le ai și care poate face o diferenţă. Comunicarea performanței și a impactului sustenabilității are sens doar în cazul în care conduce la ameliorare și la evoluție.
Cea mai mare parte a informațiilor despre sustenabilitate este închisă în format pdf, de aceea explorăm posibilitățile pe care lumea digitală le oferă pentru ca datele să fie actuale, concise și comparabile, cu alte cuvinte, mai folositoare pentru luarea deciziilor, prin proiecte precum Digital Reporting Tool.
5. Community Index Magazine: De ce au stakeholderii un rol crucial în raportarea sustenabilității?
Kristin Dypdahl: Implicarea sistematică a stakeholderilor, probabil va genera învățare continuă în cadrul organizației, la fel ca și creșterea responsabilității pentru anumiţi stakeholderi. Responsabilitatea întărește încrederea între organizații și stakeholderi. Încrederea, la rândul ei, întărește credibilitatea raportului. Implicarea stakeholderilor este esențială, GRI dorește să cunoască modul în care organizațiile își implică stakeholderii și modul în care stakeholderii oferă informaţii despre problemele și aspectele care îi afectează.
Este crucial ca acest aspect să fie luat în considerare pentru că permite organizațiilor care raportează să răspundă întrebărilor potrivite, transmițând informații detaliate și furnizând o perspectivă mai echilibrată, profundă și completă asupra impactului lor în general.
Biografie Kristin Dypdahl
În calitate de Coordonator al echipei de Corporate &Stakeholder Engagement în cadrul GRI, Kristin este responsabilă de implicarea corporaţiilor în anumite țări din Nordul, Centrul și Estul Europei. Responsabilitatea implică creșterea nivelului de conștientizare și construirea relațiilor între GRI și principalele organizațiile partenere și părțile interesate. Aceasta include programul GRI Community, cei mai importanți susținători din rețeaua GRI, alcătuit din peste 500 de stakeholderi diferiți din peste 60 de țări.
Departamentul Corporate & Stakeholder Relations aduce împreună o rețea globală de companii și organizații dedicate misiunii GRI de a abilita decidenţii de oriunde, prin standardele sale de sustenabilitate și rețeaua de multi-stakeholderi, de a acționa către o economie și o lume mai sustenabile.
Kristin este din Norvegia și are un masterat în Dezvoltare Durabilă la Universitatea Utrecht, în Olanda, cu specializarea în Responsabilitate Socială Corporativă în industria petrol&gaze. Kristin este motivată să contribuie la o lume în care crearea valorii financiare merge mână în mână cu protejarea mediului și a societății.
Kristin crede că sectorul privat joacă un rol crucial în promovarea sustenabilității prin transparență și raportare, care, în schimb, permit corporațiilor să culeagă recompensele financiare și non-financiare prin practici de business sustenabile.
GRI este o organizație internațională independentă care ajută business–urile, guvernele și alte organizații să înțeleagă și să comunice impactul unui business în privința aspectelor critice de sustenabilitate cum ar fi schimbarea climei, drepturile omului, corupție și multe altele.
GRI dezvoltă cele mai credibile și larg utilizate standarde de raportare a sustenabilităţii. Viziunea GRI este să creeze un viitor în care sustenabilitatea este integrată în fiecare proces de luare a deciziilor în toate organizaţiile.
Interviul a fost publicat initial in anuarul bilingv Community Index Magazine, nr 1, lansat in iunie 2019.