Companiile din România ar trebui să se asigure că lucrează așa cum trebuie: într-un mod transparent, corect, virtuos și în interesul firmei
Interviu acordat in exclusivitate de Darren Willman, Corporate Governance Research Manager, Sustainalytics, pentru anuarul bilingv Community Index Magazine, lansat in iunie 2019.
1. Community Index Magazine: Sustainalytics este un lider global în cercetarea ESG, Guvernanță Corporativă și ratinguri. În ce fel folosesc investitorii informațiile pe care le furnizați și cum și-au schimbat ei interesele în ultimii ani?
Darren Willman: Este greu pentru mine să dau un răspuns puternic la această întrebare, deoarece nu mă implic în sfera clienților, dar pot da câteva exemple de bază, comune. Din datele culese, investitorii folosesc evaluările de cercetare ESG și guvernanța corporativă pe care le oferim în trei direcţii principale.
O direcţie populară este aceea de a elimina companiile, de exemplu cele din industria tutunului sau a armelor, de pe lista cu potenţiali candidați în care să investească. Alternativ, clienții noștri ar putea analiza informațiile calitative și cantitative furnizate în rapoartele noastre pentru a se informa mai bine cu privire la perspectivele și concepţiile despre o companie, ca parte a procesului de luare a deciziilor de a investi.
De exemplu, știu un client din zona Asia-Pacific, pentru care acesta este ultimul pas din proces. În cele din urmă, clienții noștri ar putea să ia unele sau toate datele noastre și să le integreze în propria lor modelare financiară și proprietate intelectuală.
Cu siguranță că interesele investitorilor s-au schimbat în timp. În zilele noastre, o atenție sporită (mass-media și cercetarea) este concentrată pe schimbările climatice și pe diversitatea în board. Acest lucru este demonstrat cel mai bine de scrisoarea anuală a CEO-ului BlackRock, Larry Fink, către directorii executivi, pentru anul 2019. Aceasta enunță că, în 2019, BlackRock își concentrează discuțiile cu directorii executivi asupra guvernanței corporative (inclusiv diversitatea în board), a strategiei corporative și alocării de capital, compensării care promovează acțiuni pe termen lung, asupra riscurilor de mediu și oportunităților (inclusiv schimbările climatice) și gestionării capitalului uman.
Cu alte cuvinte, cel mai mare manager de active al lumii, cu aproximativ 6 trilioane de dolari în active aflate în administrare și participații în capitalul majorității societăților din întreaga lume, alege să vorbească despre problemele legate de ESG și guvernanța corporativă în cadrul întâlnirilor cu directorii executivi și nu la fel de mult despre aspectul financiar.
2. Community Index Magazine: Care sunt principalele proiecte pe care Sustainalytics le are în țara noastră și care sunt planurile voastre?
Darren Willman: De ceva timp, Sustainalytics a sprijinit inițiativele individuale de promovare a responsabilității sociale a întreprinderilor în România. Astfel am început parteneriatul cu „Best Practices in Romanian CSR”, proiect pe care l-am susținut cu mândrie trei ani consecutivi!
În ultimii ani, suntem mândri că ne-am luat angajamente suplimentare, cum ar fi preluarea rolului de „membru al consiliului consultativ” pentru Romania CSR Index.
De asemenea, am construit relații cu alți actori cheie din domeniul sustenabilităţii din România, cum ar fi Proiectul Ambasada Sustenabilității în România.
În ultimii ani, am inițiat și condus angajamentul Sustainalytics în zona de guvernanță corporativă din România. Suntem contribuitori activi la în Capital Markets and Corporate Governance Committees ale Camerei de Comerț Americane. În acest forum, oferim expertiză în domeniul guvernanței corporative și consultanță cu privire la documentele de poziție care încurajează o piața de capital și o guvernanță corporativă mai bune.
O realizare importantă a fost publicarea unui document de cercetare privind guvernanța corporativă a companiilor listate la bursă, din România. Pe lângă AmCham, avem relații cu CFA Society și Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii. Cu cei din urmă, am format recent un grup de lucru pentru a încuraja îmbunătățirea relațiilor cu investitorii și transparenţa în rândul companiilor listate la Bursa de Valori București.
3. Community Index Magazine: Cum vedeți evoluția factorilor ESG în România, în următorii 5 ani?
Darren Willman: În opinia mea, guvernanța corporativă este prioritatea. Aceasta a rămas cel mai important aspect legat de sustenabilitate din ultimii ani.
Companiile din România ar trebui să se asigure că lucrează aşa cum trebuie: transparent, corect, virtuos și ținând cont de cele mai bune interese ale firmei. Practic, aceasta înseamnă politici și proceduri referitoare la subiecte precum conflictul de interese, mita și corupția, tranzacțiile cu părțile afiliate, transparenţa corporativă și relațiile cu investitorii, programele de avertizare, monitorizarea riscurilor și auditul financiar independent.
Sunt optimist că acestea vor fi considerate „business as usual” pentru companii, în termen de cinci ani. Moment în care, vor fi prioritizate subiecte de mediu cum ar fi schimbările climatice și plasticul, precum și subiectele legate de capitalul uman, precum sclavia modernă, standarde pentru furnizori și drepturile angajaților.
4. Community Index Magazine: De ce este imperativ ca firmele să-și sporească nivelul de transparență și să-și îmbunătățească guvernanța?
Darren Willman: Este vorba despre atragerea de investiții pentru a ajuta companiile să se extindă și să crească. Dacă un investitor nu are nicio informație despre motivul pentru care un anumit CEO a fost plătit atât de mult, chiar dacă performanța societății a crescut, ar considera că ceva este suspicios și riscant în privința investițiilor în acea companie.
În mod similar, un investitor ar considera că este o problemă să investească într-o companie care nu deține politici sau proceduri privind conflictele de interese sau mită și corupție. Cu mai multe investiții, companiile românești pot crește mai rapid și pot deveni mai puternice. În general, acest lucru poate oferi beneficii sociale indirecte semnificative, cum ar fi crearea mai multor locuri de muncă și îmbunătățirea calității produselor și serviciilor.