La nivel de comunicare, ne interesează ca mesajul unui proiect să ajungă la o audiență cât mai mare
Este important atât pentru ONG, care câștigă vizibillitate, noi oportunități, noi voluntari, alte surse de finanțare, dar și pentru noi, pentru că investițiile comunitare sunt un pilon principal în strategia de comunicare corporativă a companiei, prin care urmărim promovarea de bune practici în piață, creșterea reputației sau atragerea de noi talente.
Interviu acordat în exclusivitate pentru anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 5. Acesta poate fi vizualizat aici în varianta digitală: https://communityindex.ro/community-index-magazine-2023/
1.Care este strategia actuală de CSR a companiei și cum s-a schimbat aceasta față de când ați început?
Implicarea activă în comunitățile în care ne desfășurăm activitatea economică a constituit întotdeauna o prioritate pentru noi, iar angajamentul nostru s-a intensificat pe măsură ce am evoluat.
În cursul anului 2022, am consolidat sprijinul acordat celor cinci direcții strategice de investiții comunitare, concentrându-ne asupra proiectelor ce vizează educația, protecția mediului înconjurător, probleme sociale, sport și sănătate, precum și promovarea culturii.
Urmărim în special proiecte ample, cu impact pe termen lung, cât și inițiative inovatoare, unite de un scop comun: îmbunătățirea calității vieții în comunitate. De asemenea, ne adaptăm rapid la situațiile excepționale, cum au fost pandemia COVID19 sau războiul din Ucraina, și intervenim în funcție de nevoi. Exemplu cel mai puternic pentru adaptare este apelul În Stare să Ajut, dezvoltat în cadrul platformei de finanțare În Stare de Bine, care ulterior a devenit o componentă permanentă și acum funcționează ca mecanism de finanțare pentru proiecte ce adresează problemele stringente ale sociețății, cum este consumul de droguri la adolescenți.
În Stare de Bine este programul nostru anual de finanțare a ONG-urilor. În ultimii 5 ani, am acordat granturi nerambursabile în valoare totală de 1.000.000 euro anual proiectelor câștigătoare și mă bucur că, în 2023, am avut alocat un buget de 1.200.000 euro.
2.Cine sunt stakeholderii implicați și cum țineți cont de input-ul lor?
Pentru proiectele de responsabilitate socială colaborăm exclusiv cu organizații nonguvernamentale, alături de care dezvoltăm și stabilim formele de intervenție sau căile adecvate de implicare. Mai mult, considerăm că mediul non-profit este unul dintre stakeholderii esențiali pentru activitatea de CSR.
În același timp, anual ne întrebăm clienții care sunt temele de responsabilitate socială sau sustenabilitate care îi interesează în mod deosebit în raport cu activitatea companiei și apoi integrăm rezultatele în strategia noastră.
De fiecare dată urmărim să avem mereu în planul de acțiune și în comunicarea noastră un top 3 teme relevante.
3.În ultimul timp se vorbește des despre Impact Investing. Există proiecte unde aveți această abordare?
Indiferent de termenii folosiți, noi la Kauflnad mereu am urmărit ca investițiile făcute să aducă plus valoare pentru mediu, oameni și societate pe termen lung. Drept dovadă, de 5 ani ne clasăm pe prima poziție în topul companiilor transparente și performante în direcția sustenabilității la nivel național, recunoaștere oferită de CST Index.
Mai mult, 5 studii de piață independente, derulate de agenții de profil, ne plasează în topul companiilor care derulează proiecte de sustenabilitate la nivelul percepției publicului general. Acest lucru ne bucură dar ne și responsabilizează să continuăm în această direcție.
Indiferent că e vorba de montarea de panouri solare sau acoperișuri verzi pe magazinele noastre, plantarea unei rețele de mini-păduri urbane sau dezvoltarea unor măsuri ce vizează reducerea risipei alimentare, investițiile noastre urmăresc întotdeauna un impact consistent.
4.Cum măsurați succesul unui program sau al unui proiect?
Avem mai mulți indicatori pe care îi urmărim atât în partea de implementare a proiectelor de investiții comunitare, cât și pentru vizibilitatea acestora. Încă din etapa de pre-finanțare cerem organizațiilor să detalieze nevoia identificată, numărul de beneficiari vizați și aria lor geografică, precum și planul de continuare a proiectul la finalul finanțării noastre.
Ne interesează să vedem că organizația are capacitatea de a implementa proiectul și că obiectivele propuse sunt realiste. Iar apoi în etapa de raportare ne uităm la datele post-implementare și urmărim dacă sunt diferențe notabile și de ce au apărut aceste diferențe, pozitive sau negative.
Pentru noi cel mai mare succes este când proiectul finanțat reușeste să devină independent financiar, cum este, de exemplu, cazul „Sol și Suflet”, prima fermă cu agricultură regenerativă din România și Centru de educare pentru viitorii fermieri, care în trei ani de la lansare a reușit să se autosusțină din activitatea economică.
Iar la nivel de comunicare, ne interesează ca mesajul unui proiect să ajungă la o audiență cât mai mar e, e important atât pentru ONG, care câștigă vizibillitate, noi oportunități, noi voluntari, alte surse de finanțare, dar și pentru noi, pentru că investițiile comunitare sunt un pilon principal în strategia de comunicare corporativă a companie, prin care urmărim promovarea de bune practici în piață, creșterea reputației sau atragerea de noi talente.
5.Aveți exemple de comunități pe care le-ați ajutat să se dezvolte în timp, independent de sprijinul oferit la început?
Avem parteneriate strategice cu organizații neguvernamentale alături de care ne-am asumat intervenții pe termen lung, pentru că schimbarea are nevoie de timp. Spre exemplu, în parteneriat cu „Hope and Homes for Children” am construit deja 5 case de tip familial, iar asta se transpune într-un acasă pentru peste 100 de copii din sistemul de protecție socială.
Un alt exemplu relevant este din zona de mediu, care pentru noi este un domeniu prioritar, și unde intervenim pe mai multe planuri: o dată ne int eresează eliminarea deșeurilor din natură și pentru asta avem numeroase acțiuni de ecologizare cu voluntari în toată țară, în al doilea rând ne asigurăm că oferim cetățenilor oportunitatea de a dezvolta comportamente responsabile cum ar fi colectarea recipientelor reciclabile la aparatele de colectare separată în magazinele noastre și completăm cu numeroase campanii de educare și conștientizare despre importanța protejării mediului, adresate în special celor mici.