Interviu acordat în exclusivitate de LIGIA PEȚAN, Team Lead, Standard Ratings Team, Sustainalytics – a Morningstar company, si publicat în anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 2.
Sustainalytics este un lider global în ESG şi Corporate Governance research & ratings. Produsul reprezentativ al Sustainalytics, ESG Risk Ratings, ajută investitorii să identifice și să înțeleagă care sunt principalele riscuri legate de factori de mediu înconjurător, social și guvernanță corporativă (ESG – Environment, Social and Governance) , atât pentru companii individuale, cât și pentru portofolii de companii.
1. Cum arată o zi obișnuită la birou pentru un analist ESG? Care sunt cele mai des întâlnite task-uri și cu ce persoane intrați cel mai des în contact?
Înainte de a intra în detaliile unei zile obișnuite din viața unui analist, aș vrea să menționez că fac parte din echipa de Standard Ratings din Sustainalytics. Echipa noastră are un rol foarte important în menținerea produsului reprezentativ al Sustainalytics, ESG Risk Ratings. Acesta este un rating conceput pentru a ajuta investitorii să identifice și să înțeleagă care sunt principalele riscuri legate de factori de mediu înconjurător, social și guvernanță corporativă (ESG – Environment, Social and Governance), atât pentru companii individuale, cât și pentru portofolii de companii.
Pentru un analist ESG, o zi obișnuită în echipa noastră implică cercetare extinsă, colaborare și interacțiune cu companii și clienți. Procesul de cercetare începe de la documentele publicate de companii pe paginile lor de web. Cele mai des întâlnite documente sunt rapoarte anuale, rapoarte de sustenabilitate, coduri de etică sau diverse politici, precum cele cu privire la protecția mediului sau drepturilor omului.
Fiecare document în parte este evaluat cu atenție de către analistul responsabil pentru analiza respectivelor companii. Evaluarea criteriilor și concluziile analistului responsabil de profilul unei companii sunt apoi supuse unui proces riguros de asigurare a calității.
De asemenea, procesul nostru presupune și o verificare a cercetării din partea companiilor. Acestea sunt contactate pentru a revizui concluziile la care analistul a ajuns în urma analizei documentelor disponibile public. În această fază, analiștii noștri interacționează cu reprezentații companiilor, precum manageri de sustenabilitate, care doresc să înțeleagă mai bine metodologia Sustainalytics și să se asigure că toate informațiile legate de performanța lor pe partea de ESG ajung la investitorii interesați de companiile lor. Pe parcursul perioadei de feedback, analistul parcurge noile informații trimise de companie și le include în evaluare, în măsura în care acestea respectă metodologia Sustainalytics.
După încheierea procesului de cercetare, clienții primesc ratingul companiei. Analiștii oferă, de asemenea, sprijin clienților noștri, răspunzând întrebărilor legate de cercetarea efectuată prin intermediul echipei noastre de relații cu clienții. Dincolo de responsabilitățile care țin de partea de cercetare și interacțiunea cu companii și clienți, un analist este, totodată, preocupat de dezvoltarea sa continuă, în special pe partea de expertiză la nivel de industrie, prin activități precum traininguri, cursuri online dar și discuții regulate cu membrii echipei.
2. Apar tot mai multe informații în presă despre interesul crescut al investitorilor privind companiile sustenabile. Voi cum percepeți aceste schimbări „la firul ierbii”, în analizele pe care le realizați?
Sustainalytics a fost, de-a lungul timpului, martor direct la interesul crescut față de integrarea aspectelor legate de sustenabilitate în procesul decizional pentru investiții financiare, precum și la nevoia investitorilor de a înțelege mai bine riscurile pe partea de mediu, social și guvernanță corporativă la care sunt expuse companiile și portofoliile de companii.
Acesta a fost contextul în care Sustainalytics a lansat, în 2018, un nou rating focalizat pe riscurile care pot să afecteze financiar o companie și care oferă investitorilor o imagine clară asupra acelor aspecte din sfera ESG care sunt considerate importante pentru o companie și a modului în care aceasta gestionează aceste riscuri. De asemenea, în dialogul nostru cu diverse companii, constatăm o preocupare pentru îmbunătățirea practicilor de ESG cât și a modului în care acestea sunt comunicate.
Companiile ne contactează cu întrebări și comentarii pentru a se asigura că performanța lor în domeniul sustenabilității se reflectă în evaluarea și ratingul acordat. Totodată, acestea doresc să înțeleagă care sunt exemplele de bune practici în domeniu. Cred că este la fel de important de menționat că observăm un interes crescut pentru achiziționarea propriului rating, caz în care companiile îl pot folosi în diverse scopuri atât pe plan intern, cât și extern.
De exemplu, ratingul Sustainalytics este folosit pentru a obține diverse avantaje în procesul de atragere de capital, cum sunt dobânzile preferențiale pentru împrumuturile legate de sustenabilitate sau sprijin pentru emiterea obligațiunilor verzi sau sociale.
3. Cât de des vă adaptați metodologia la schimbările din piață? De exemplu, perioada pandemiei va genera schimbări privind indicatorii pe care îi urmăriți referitor la responsabilitatea corporativă?
Sustainalytics conștientizează, desigur, că schimbările de pe piață, precum cele legislative, pot să influențeze metodologia de cercetare. De aceea, în fiecare an, parametrii și indicatorii ESG Risk Ratings sunt reevaluați. Acest proces anual de revizuire facilitează, de asemenea, alinierea la cele mai recente exemple de bune practici în gestionarea riscurilor din sfera ESG.
În contextul actualei pandemii, venim în întâmpinarea nevoii investitorilor de a înțelege care sunt cele mai importante probleme din sfera ESG cu care se confruntă companiile din diferite industrii și guvernele, printr-o serie de articole bazate pe cercetarea pentru ESG Risk Ratings. Această serie de articole discută care sunt implicațiile ESG – riscuri și oportunități declanșate de COVID-19 în diferite sectoare de activitate.
Având în vedere multele semne de întrebare dar și complexitatea situației actuale, Sustainalytics nu planifică schimbări semnificative ale metodologiei în perioada imediat următoare. Suntem în punctul în care evaluăm impactul sistematic al pandemiei și analizăm cum va fi integrat acest impact în procesul de cercetare. Surprindem, totuși, în ratingul nostru un aspect legat de COVID-19, și anume implicarea companiilor în incidente pe această temă.
4. Care sunt beneficiile pentru companii, atunci când se implică în evaluări împreună cu analiștii voștri?
Există mai multe beneficii pentru companiile care aleg să colaboreze cu Sustainalytics pe parcursul procesului de feedback. Atunci când companiile decid să verifice raportul de cercetare și ne oferă informații suplimentare, ele se asigură, de fapt, că performanța lor în domeniul sustenabilității este reflectată în mod corect în ratingul final oferit de Sustainalytics, care este apoi folosit de investitori pentru a lua decizii în cunoștință de cauză.
De asemenea, echipa noastră vine în sprijinul companiilor care doresc să înțeleagă mai bine metodologia și procesul de cercetare, precum și a modului în care ratingul Sustainalytics este folosit de către investitori.
5. Cum crezi că vor evolua ESG Ratings în următorii 5 ani?
După cum am menționat și anterior, în ultimii ani am observat un interes crescut pentru investiții responsabile. În timp ce multe din discuțiile din această sferă sunt despre aspectele ce țin de mediu, precum schimbările climatice, contextul actual al pandemiei de COVID-19 a scos la lumină și alte teme din sfera ESG, precum fragilitatea lanțului de aprovizionare, gestionarea resurselor umane și guvernanța produselor. În același timp, vedem că există schimbări și în zona de legislație în acest domeniu.
Exemple la îndemână sunt Directiva Europeană pentru Raportarea Non-Financiară, care se aplică companiilor cu peste 500 de angajați și Taxonomia UE, care stabilește criterii armonizate pentru a determina dacă o activitate economică este sustenabilă din punct de vedere ecologic. Datorită numărului tot mai mare de studii care indică faptul că investițiile responsabile contribuie semnificativ la managementul riscurilor și creșterea randamentului investițiilor, cred că vom continua să vedem o creștere pentru cererea de produse de calitate în ceea ce privește performanța ESG.
În acest context, cred că o atenție deosebită va fi acordată îmbunătățirii constante a ratingurilor de ESG pentru a (re)defini care sunt cele mai importante aspecte ESG pentru fiecare companie în parte și a măsura cât mai precis eforturile și rezultatele companiilor, pentru o bună susținere a investitorilor în procesul decizional de alocare a capitalului.
Interviul a fost publicat initial în anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 2, editia tiparita. Acesta poate fi comandat de aici: https://communityindex.ro/community-index-magazine-2020/