Programul care deschide noi orizonturi pentru tinerii din România aflați la început de drum
În România, ponderea tinerilor care ies din sistemul de învățământ, nu continuă studiul post-liceal și nu intră în câmpul muncii este îngrijorătoare. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive, printre care se numără posibilitățile financiare limitate, lipsa cunoștințelor necesare pentru angajare și a încrederii în sine, modalitățile prin care familia le oferă sprijin și susținere, sau influența cercului de prieteni.
Cu toate acestea, există mulți tineri talentați, capabili, care au nevoie doar de puțin mai multă încredere în ei pentru a merge mai departe.
Acesta este scopul proiectului LA TINEri Este Puterea: să le ofere tinerilor mediul în care să se simtă confortabil cu ei înșiși, locul în care să-și permită să viseze și să conștientizeze că, prin muncă, dedicare și implicare, pot realiza tot ceea ce-și propun.
În 2017, Coca-Cola HBC România a demarat acest program în parteneriat cu Asociaţia The Social Incubator, ca parte a unui proiect global, numit Youth Empowered și creat de grupul Coca-Cola HBC. Organizat sub forma unor ateliere non-formale, proiectul La TINEri Este Puterea se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani din categoria NEET (Not in Education, Employment or Training).
Încă de la prima ediție, în cadrul acestui proiect a fost formată o echipă de psihologi, traineri și formatori pasionați, care au colaborat pentru a crește perspectivele de reușită personală și profesională ale tinerilor participanți, atât prin pregătirea acestora pentru angajare, cât și prin stimularea capacității de a lua decizii care să le influențeze viitorul în bine.
Ajuns la a treia ediție, în 2019, programul s-a desfășurat pe două componente: online și offline. Peste 1.800 de elevi au participat la atelierele live desfășurate în școli și instituții de învățământ din 25 de județe, în timp ce alți 3.500 de tineri au beneficiat de cursuri prin intermediul platformei digitale de e-learning de pe pagina www.latineriesteputerea.ro.
În total, peste 5.300 de tineri au beneficiat de cursurile de dezvoltare organizate în cadrul acestui proiect. În 2020, în contextul în care training-urile nu au mai putut fi organizate din cauza situației generate de pandemia de COVID-19, Coca-Cola HBC a lansat aplicația de mobil „La TINEri Este Puterea”, disponibilă pe Google Play, App Store și în variantă web pe aplicatia.latineriesteputerea.ro, prin intermediul căreia cursurile pot fi parcurse online, de către orice persoană care își face un cont gratuit în cadrul platformei.
Astfel, aplicația conține cursuri de dezvoltare personală și profesională, precum și informații utile pentru a continua, individual, aprofundarea subiectelor. Acestea variază de la informații despre abilități de negociere sau de vânzări până la arta gestionării timpului, cunoștințe financiare, planificarea afacerii sau management de proiect și, în cele din urmă, la subiecte precum comunicarea eficientă, interacțiune și relaționare, autocunoaștere.
Pe lângă aceste cursuri, aplicația oferă și alte modalități de interacțiune, utilizatorii putând să cunoască o parte din trainerii proiectului, dar și să afle mai multe detalii despre ce a însemnat acest proiect pentru foști participanți și cum li s-au schimbat perspectivele după contactul cu trainerii Asociației The Social Incubator.
Pe lângă contextul generat de pandemie, dezvoltarea aplicației de mobil a pornit și din motivația pe care au oferit-o rezultatele programului din 2019 și din feedback-ul primit de la foștii cursanți. Comunitatea La TINEri Este Puterea Coca-Cola HBC România și-a propus să construiască o comunitate, un loc în care tinerii să se simtă în siguranță, încurajați și apreciați. Au fost create o pagină de Facebook – principalul canal de comunicare utilizat în cadrul campaniei, cât și conturi de Instagram și YouTube, pentru ca poveștile participanților să aibă un impact cât se poate de puternic și să ajungă la cât mai mulți tineri. Ulterior, a fost lansată și aplicația pentru mobil. Tot pe Facebook, a fost creat un grup în care tinerii și trainerii pot schimba idei și informații, dar și oportunități de carieră, punând astfel bazele unei reale rețele interactive pentru tinerii din program.
Proiectul prin ochii participanților
Fiecare proiect adună multe povești unice, experiențe care au un impact asupra participanților. În cadrul unui training La TINEri Este Puterea, pe lângă cursurile la care participă, tinerii cunosc oameni noi și, timp de trei zile, își depășesc limitele. Astfel, după fiecare traning, participanții lasă un gând, o părere sau sfaturi pentru următoarele grupe care vor beneficia de program.
Sunt foarte mulți tineri pentru care opțiunea continuării studiilor după liceu nu există sau care nici măcar nu iau în calcul căutarea unui loc de muncă, pentru că nu au încredere că sunt capabili să îl găsească sau să îl obțină.
Trainerii se concentrează mult și pe tinerii care se gândesc să abandoneze școala, care nu văd necesitatea terminării liceului – și nici alte oportunități pentru ei. Însă trainerii și formatorii din program rămân alături de aceștia, îi susțin moral, îi ajută cu meditații unde este nevoie și nu renunță la ei, chiar și atunci când tinerii înșiși o fac.
Pentru foarte mulți dintre acești copii, cursurile La TINEri Este Puterea au reprezentat primul contact cu o lume la care nu aveau acces, pe care nu o cunoșteau, dar care le oferă noi perspective și speranțe. Iar atunci când vorbim despre tineri, cu o speranță începe totul!
TESTIMONIALE
„Proiectul La TINEri Este Puterea m-a ajutat, în primul rând, să înţeleg cât este de important să am o şcoală, pentru a-mi putea construi un viitor frumos şi liniştit. Sincer să fiu, nu mă aşteptam să primesc atât de multe informaţii.” Alexandru, participant în 2019
„Proiectul m-a făcut să am mult mai multă încredere în propriile forțe și să depășesc anumite prejudecăți, să nu mai ascult ceea ce spun oamenii despre mine, ci să cred în ceea ce știu eu că pot face.” Simona, participant în 2019
„Programul a venit ca o mănușă pentru noi tinerii, pentru ca ne-a ajutat atât în plan social și profesional, cât și în cel personal. Ne-a ajutat să înțelegem ce ne dorim de la viață și de la noi înșine, înainte de a ști ce vrem de la un angajator.” Mihail Daniel, participant în 2017
„Acest proiect m-a ajutat foarte mult, m-a motivat să învăț pentru a lua examenul de Bacalaureat și apoi chiar să intru la facultate, lucru de care nu credeam că sunt în stare. Dar, acum știu că dacă am putut eu, și alți tineri pot, trebuie să-ți dai puțin silința și să te dedici acestui scop.” Dragoș, participant în 2017
„Acest proiect este locul în care poți învăța ceva să-ți placă, într-un fel care să-ți placă. La TINE chiar este puterea, și noi încercăm să-ți facem învățarea cât mai plăcută și mai accesibilă.” Tudor, trainer
Anul 2019 rezumat în cifre a adus următoarele rezultate:
25 de județe acoperite: Alba, Bacău, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, București, Călărași, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea;
✱ 1849 de tineri în sesiunile live;
✱ 3541 de tineri înscriși pe platforma de e-learning Digital HUB;
✱ 71 de grupe formate;
✱ 213 zile de training;
✱ +800 ore de curs;
✱ 20 de parteneri noi;
✱ +150 de profesori implicați;
✱ +20 de traineri noi;
✱ zâmbete – nenumărate.
Studiul de caz a fost publicat iniţial în anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 2, ediţie tiparită. Acesta poate fi comandat de aici: https://communityindex.ro/community-index-magazine-2020/