Pe 22 februarie a debutat la New Delhi a 22-a ediție a Summitului Mondial al Sustenabilității, organizat anul acesta sub tema: Normalizarea dezvoltării durabile și a rezilienței privind schimbările climatice ca acțiune colectivă. Delegația României este condusă de domnul László Borbély, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, care a avut un discurs în cadrul sesiunii plenare dedicate finanțării pentru dezvoltare durabilă și acțiune climatică.
„În dinamica internațională actuală este foarte important ca România să își mențină statutul de lider regional privind activitatea legată de Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Conferința din aceste zile este una dintre cele mai importante pe dezvoltare durabilă și reușește să aducă să lucreze împreună multe personalități. În intervenția pe care am avut-o am subliniat importanța expertizei pentru a construi o arhitectură globală financiară care să răspundă provocărilor globale actuale. România a făcut pași importanți pentru bugetarea verde pentru care am reușit să atragem expertiză de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Banca Mondială. În plus, accesarea fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă de asemenea oportunități de a dezvolta finanțarea verde. Doar dacă gândim în perspectivă vom reuși să livrăm rezultate concrete pentru bunăstarea populației pe termen mediu și lung.”, a declarat László Borbély
Printre altele, în panelul legat de finanțarea pentru dezvoltarea durabilă, a fost punctat faptul că evoluția bună a unor indicatori din ultimul deceniu a fost încetinită din cauza pandemiei de coronavirus și a războiului din Ucraina. Pentru a răspunde provocărilor actuale a fost scoasă în evidență nevoia de instruire a noii generații, de parteneriate academice și cooperare internațională. Nu în ultimul rând, s-a discutat rolul foarte important al pieței de capital în ceea ce privește tranziția la dezvoltare durabilă.
În marja summitului, consilierul de stat László Borbély a avut o discuție cu domnul Bhupender Yadav, ministrul Mediului din India, principala instituție care coordonează implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă la nivel național, în cadrul căreia reprezentantul executivului indian s-a arătat interesat de rețeaua instituțională dezvoltată în România pentru implementarea Strategiei naționale de dezvoltare durabilă 2030.
Întâlniri bilaterale au avut loc cu mai mulți experți internaționali din domeniul dezvoltării durabile. Discuțiile cu doamna Vibha Dhawan, director general al The Energy and Resources Institute (TERI), organizatorul summitului, au vizat componenta de cercetare și inovare în condițiile în care TERI este unul dintre cele 5 centre de excelență cu o vechime de 50 ani care sprijină executivul în abordarea provocărilor legate de energie, climă și agricultură sustenabilă prin furnizarea de studii, date, instruire și consultanță. Similar, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă își propune să dezvolte un astfel de Centru de Excelență prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Discuții au mai avut loc cu Sanjay Seth, CEO al GRIHA, entitate afiliată ministerului indian pentru energie nouă și regenerabilă cu preocupări în zona sistemelor de auditare a locuințelor durabile.