Cancelaria Prim-Ministrului României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a semnat marți, 14 februarie a.c., un Memorandum de înțelegere al cărui scop este consolidarea și dezvoltarea acțiunilor comune pentru stimularea capacităților instituționale și dezvoltarea instituțiilor eficiente, responsabile și transparente. Delegația României a fost condusă de Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, domnul Mircea Abrudean, care a participat în perioada 13-15 februarie a.c., la World Government Summit, care s-a desfășurat la Dubai, Emiratele Arabe Unite.
„Am avut discuții foarte bune cu miniștrii din Guvernul Emiratelor Arabe Unite care s-au arătat interesați de investiții în România și de creșterea schimburilor comerciale între cele două state, dovadă fiind și extinderea cooperării economice și sectoriale. Prezența Guvernului României la World Government Summit, una dintre cele mai importante și mai complexe reuniuni la nivel global care adresează provocările cu care se confruntă administrațiile publice centrale, demonstrează că țara noastră este preocupată să își unească forțele cu experți de renume mondial în proiectarea unui viitor mai bun și mai durabil pentru cetățeni. Memorandumul pe care l-am semnat ne oferă posibilitatea de a continua procesele de modernizare ale administrației începute deja, unele dintre ele prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Dezvoltarea socială și economică are nevoie de o administrație performantă și inovatoare.”, a declarat domnul Mircea Abrudean, Șef al Cancelariei Prim-Ministrului.
„Mă bucur că întâlnirile pe care le-am avut cu oficialii din Emiratele Arabe Unite în anul 2021, când România a și fost premiată la Dubai de către Organizația Națiunilor Unite pentru inovare în sectorul administrativ pentru implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă, au contribuit la semnarea acestui memorandum. Avem oportunitatea de a intensifica cooperarea și de a face schimb de bune practici astfel încât să avem o capacitate administrativă la nivelul provocărilor contemporane. Acesta este și motivul pentru care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă desfășoară constant proiecte în parteneriat cu experți ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și ai Băncii Mondiale”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Conform memorandumului, cooperarea în domeniul dezvoltării și modernizării guvernului va presupune întărirea eficienței instituțiilor administrației publice centrale. Proiectele și activitățile participanților se vor concentra pe:
– consolidarea capacității administrative publice pentru a asigura calitatea și accesul la serviciile publice;
– instruirea funcționarilor publici și a altor categorii de personal din administrația publică pentru a deveni mai eficienți în abordarea nevoilor cetățenilor și în utilizarea resurselor publice disponibile;
– implementarea unui management eficient în administrația publică;
– debirocratizare și simplificare pentru cetățeni, afaceri și administrație, în special având în vedere extinderea și generalizarea serviciilor oferite pe internet (online);
– identificarea și implementarea soluțiilor de stimulare a digitalizării administrației prin introducerea tehnologiilor digitale;
– utilizarea pe scară largă a tehnicilor digitale în administrație în vederea optimizării deciziilor privind prioritizarea și alocarea resurselor financiare și umane;
– asigurarea luării deciziilor receptive, incluzive, participative și reprezentative la toate nivelurile.
Semnarea Memorandumului s-a realizat în cadrul World Government Summit 2023 care se desfășoară anul acesta sub tema „Shaping Future Governments” și reunește lideri și experți globali cu scopul de a dezvolta instrumente și politici pentru modelarea activității guvernamentale adaptată viitorului. Temele principale au fost:
– Accelerarea dezvoltării și a guvernării;
– Viitorul Societăților și al Sănătății;
– Explorarea frontierelor;
– Guvernarea rezilienței economice și a conectivității;
– Design și durabilitate globală a orașului;
– Prioritizarea învățării și a muncii.
În marja Summitului, domnul Mircea Abrudean a avut întâlniri bilaterale cu oficiali de nivel înalt din cadrul executivului Emiratelor Arabe Unite. Pe tema economiei reprezentantul Guvernului României a discutat cu E.S Abdulla Bin Toug Al Marri, ministrul Economiei din guvernul emiratez, despre creșterea schimburilor comerciale între cele două state, organizarea unei a treia comisii mixte de colaborarea la București cu participarea mediului de afaceri din cele două țări, precum și despre eforturile României privind digitalizarea și folosirea tehnologiilor ce țin de inteligență artificială.
În ceea ce privește componenta de mediu și schimbări climatice, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului a avut discuții cu E.S. Mariam bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri, ministrul Schimbărilor climatice și Mediului și reprezentantul special al Guvernului EAU în relația cu România. Ambele părți au accentuat nevoia tranziției către energie verde, iar guvernul Emiratelor Arabe Unite și-a exprimat intenția de a face investiții în acest sector în România.