Când oamenii se gândesc la România, o consideră un pionier în sustenabilitate? Încă nu. „Este esențial să descoperi cine ești, ce reprezinți și cum ești perceput de ceilalți.” Acesta este sfatul lui John Elkington pentru toți liderii curajoși care pot provoca actualul discurs al modelului sustenabil în mediul de business românesc și nu numai.
Cunoscut la nivel global drept „The Godfather of Sustainability”, John a inspirat sute de lideri să adopte „modalități odinioară de neimaginat” pentru a aborda noile priorități sociale, economice, de mediu și de guvernanță. Este un consilier de business renumit, antreprenor, vizionar și speaker global. Într-un sondaj realizat de CSR International, a fost clasat pe locul patru în Top 100 al liderilor CSR, alături de personalități precum Al Gore, Barack Obama și Muhammad Yunus.
John a co-scris 20 de cărți, printre care „Cannibals with Forks”, unde a introdus conceptul de „Triple Bottom Line” (Oameni, Planetă, Profit), și „Green Swans: The Coming Boom in Regenerative Capitalism.” În cea mai recentă carte a sa, „Tickling Sharks”, împărtășește povestea primilor săi 75 de ani, a primilor 50 de ani de mișcare pentru sustenabilitate și toate acele motive pentru care vom vedea mai multe schimbări în următorii 15 ani decât în ultimele cinci decenii.
Nu a existat niciodată un moment mai dinamic pentru transformare. Pentru prima dată în România, pe scena SUSTENLANDIA CEO Forum 2024 și în acest interviu exclusiv pentru Community Index Magazine, el transmite un mesaj esențial pentru toți acei lideri de afaceri care vor să ajute companiile să supraviețuiască schimbării paradigmelor și priorităților globale și să își extindă orizonturile și viziunea de la responsabilitate la regenerare.
1. În noua dumneavoastră carte, Tickling Sharks, oferiți o perspectivă din interior asupra provocărilor, triumfurilor și transformărilor care au modelat drumul către capitalismul regenerativ. Mesajul cheie al cărții este că „în următorii 15 ani vom asista la mai multe schimbări decât în ultimii 50 de ani, dar aceste schimbări vor aduce atât colapsuri sistemice, cât și progrese majore.” Ce rol va juca calitatea leadershipului în această tranziție? În trei cuvinte, care este apelul dumneavoastră la acțiune pentru liderii din sustenabilitate?
Înțelegerea noastră despre ce înseamnă leadershipul și cum evoluează de-a lungul deceniilor și generațiilor este povestea centrală a cărții. După 50 de ani de activitate profesională în domeniu, a fost un moment prielnic pentru a face un bilanț – înainte de a decide unde îmi voi investi energia pe viitor.
Revenind la întrebare. O secțiune a cărții explică de ce am rezistat mult timp presiunii de a face „elevator pitches” și de a comprima mesaje complexe în 45 de secunde – sau, în acest caz, în trei cuvinte. Însă, dacă totuși ar trebui să aleg trei cuvinte, acestea ar fi: ACȚIONEAZĂ. STRATEGIC. ACUM.
2. Privind înapoi la parcursul carierei dumneavoastră, care sunt acele momente-cheie care v-au schimbat perspectiva asupra sustenabilității? Ce continuă să vă hrănească pasiunea, entuziasmul și angajamentul după toți acești ani?
Unul dintre aceste momente a fost în 2003, când am vizitat Institutul Oceanografic Woods Hole, în peninsula Cape Cod, SUA. Directorul institutului și-a dedicat întreaga zi mie și soției mele, iar pe parcursul întâlnirilor am cunoscut mulți dintre cei mai importanți experți în domeniul climei și al oceanelor. Acele discuții m-au convins că modelele majore de curenți din Atlantic au început să se modifice cel puțin din 1970, iar mesajul lor final a fost că, în 50 de ani, țara mea, Marea Britanie, ar putea avea condiții climatice similare cu Siberia.
Nu cred că majoritatea dintre noi realizăm ce se apropie, iar asta devine o problemă și mai mare în sălile de consiliu ale companiilor, unde oamenii sunt din ce în ce mai stimulați să se concentreze pe riscurile și câștigurile pe termen scurt.
3. Ați făcut o „redefinire” a propriului concept, Triple Bottom Line. Ce v-a determinat și cum ar trebui să fie redefinit pentru lumea modernă? Cum vedeți aplicarea în practică a acestui concept de către lideri?
Prima „redefinire a produsului”, publicată în 2018 de Harvard Business Review, a fost bine primită – ca o provocare. Am fost însă surprins de cât de mulți oameni din mediul de afaceri nu înțelegeau ce înseamnă, de fapt, o redefinire a produsului. Nu este nici pe departe sfârșitul poveștii.
Când se constată că un produs – adesea o mașină – are un defect, modelele afectate sunt reevaluate și reparate, după care revin în circulație. Într-un spirit similar, nu am spus că Triple Bottom Line este o idee proastă și că ar trebui abandonată. În schimb, am ajuns la concluzia că prea mulți o foloseau pentru a face compromisuri între diferite forme de valoare sau capital, în loc să caute soluții integrate. Am expus soluția propusă de mine în cartea mea din 2020, Green Swans. În esență, argumentam că Triple Bottom Line era aplicată mai ales în cadrul „responsabilității”, astfel încât soluțiile incrementale păreau acceptabile. Dacă ne privim provocările ca fiind sistemice, soluțiile trebuie nu doar să fie responsabile, ci și să contribuie la refacerea „rezilienței” economiilor, societăților și a biosferei noastre. Acest lucru implică „Regenerare” pe întregul spectru al Triple Bottom Line și chiar dincolo de acesta.
4. România are un potențial considerabil de a valorifica resursele naturale și biodiversitatea pentru a accelera eforturile de a fi cât mai sustenabilă. Cum ați evalua performanțele actuale ale României în materie de durabilitate și ce provocări unice întâmpină țara? Ce sfaturi ați oferi factorilor de decizie și liderilor de business din România pentru a consolida aceste eforturi?
Am lucrat de-a lungul anilor în peste 50 de țări, așa că este dificil să urmăresc tot ce se întâmplă în fiecare dintre ele. Nu am lucrat niciodată în România, deci răspunsul la această întrebare este și mai complex. Cu toate acestea, ținând cont de contextul său istoric și politic, aș fi surprins dacă sustenabilitatea ar fi fost o prioritate absolută.
Totuși, mă încurajează să aud despre eforturile unor lideri din domeniu și despre ceea ce reușesc să facă.
Cele mai radicale inovații vin adesea de la marginea sistemelor consacrate!
Interviu acordat în exclusivitate pentru anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 6. Acesta poate fi vizualizat aici în varianta digitală: https://communityindex.ro/community-index-magazine-2024/