NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori și dezvoltatori imobiliari pe segmentul de retail real estate din Europa Centrală și de Est, cu 20 de centre comerciale în România, își consolidează obiectivele de sustenabilitate pentru următorul deceniu și își propune să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2030 și zero deșeuri depozitate la groapa de gunoi până în 2025.
Inițiativa vine în întâmpinarea eforturilor UE de a combate schimbările climatice prin neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon (carbon neutrality). În acest sens, grupul a lansat proiectul „Natura unui MULȚUMESC”, inițiativă ce are drept scop crearea infrastructurii pentru colectarea selectivă pe spațiile comune (galerii comerciale și food-court) și educarea publicului pentru colectarea selectivă a deșeurilor, reducerea plasticului și a risipei alimentare.
În ceea ce privește strategia zero deșeuri, aceasta constă în aplicarea unor proceduri stricte de colectare selectivă, crearea unor fluxuri eficiente pentru creșterea ponderii deșeurilor reciclabile, ajustarea și modernizarea rampelor de deșeuri și implementarea unui sistem de transformare a deșeurilor organice din food-court în compost.
Pentru a-și consolida angajamentul față de un viitor durabil și pentru a-și îmbunătăți performanța la capitolul sustenabilitate, NEPI Rockcastle a stabilit o strategie construită pe trei piloni, și anume:
PILONUL 1:
Crearea și implementarea unei proceduri privind colectarea selectivă a deșeurilor dublată de implicarea chiriașilor, a societăților de salubrizare și a vizitatorilor prin măsuri organizatorice, creșterea gradului de conștientizare prin campanii de comunicare la nivel de centru comercial pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Începând din noiembrie 2020, NEPI Rockcastle a lansat, la nivel de grup, în toate cele 9 țări în care este prezent, în 54 de centre comerciale, dintre care 20 la nivel local, campania „Natura unui MULȚUMESC”, implementată în două etape:
• colectarea selectivă la nivel de galerie centru comercial prin instalarea de coșuri de gunoi cu compartimente pentru fiecare tip de deșeu (plastic, hârtie și deșeu menajer);
• amplasarea unor debarasatoare în zona de food-court pentru a reduce risipa alimentară și consumul de materiale din plastic, etapă finalizată recent. Deșeurile colectate selectiv (resturi alimentare, separat de plastic, hârtie, sticlă) sunt preluate de centrele de reciclare autorizate, iar resturile alimentare sunt transformate în compost. Procesul a adus o creștere a ratei de reciclare cu 24% față de 2019, iar target-ul până la final de 2022 este de minimum 60% rată de reciclare din totalul de deșeuri generate.
PILONUL 2:
Elaborarea unui sistem eficent de colectare selectivă pentru creșterea ratei deșeurilor reciclabile prin impunerea unor obiective și standarde operaționale furnizorilor de servicii.
PILONUL 3:
Implementarea unui sistem de compostare a deșeurilor organice. Plecând de la datele statistice care evidențiază conținutul de peste 70% din masa organică conținută de deșeurile provenite din food-court, soluția identificată permite reducerea masei totale de deșeuri nevalorificabile (cele care se transferă la depozitele de deșeuri) cu peste 85%, rezultatul fiind un îngrășământ conform legii compostului ce poate fi utilizat în agricultură sau la amenajări peisagistice.
Bazată pe regula celor 4R: Refolosește, Redu, Reciclează, Repetă!, strategia de comunicare a campaniei de colectare selectiva este un exemplu de economie circulară și un mod eficient de a proteja mediul prin reducerea plasticului din zona de food-court și colectarea selectivă a deșeului alimentar.

Toate proiectele de responsabilitate socială ale grupului NEPI Rockcastle din cele 9 țări, inclusiv România, sunt comunicate sub umbrela #ResponsiblyTogether (Responsabili, Împreună), platforma de responsabilitate socială a grupului. „Responsabili, Împreună” reprezintă angajamentul NEPI Rockcastle prin intermediul centrelor comerciale din portofoliu pentru dezvoltarea și susținerea comunităților și reunește toate inițiativele acestora, dedicate pilonilor de sustenabilitate precum educația, comunitatea și protecția mediului.
Studiul de caz a fost publicat iniţial în anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 3, ediţie tiparită. Acesta poate fi comandat de aici: https://communityindex.ro/community-index-magazine-2021/