Un adevărat „thought leader” implicat în promovarea sustenabilității, impactului social și schimbării la nivelul sistemic, Gemma Corrigan conduce Sustainable Markets Initiative și este Global Leadership Fellow în cadrul World Economic Forum. Mobilizează investitorii, corporațiile și guvernele pentru a găsi “shared value”, pentru a accelera și a scala strategii responsabile de business.
În calitate de economist și lider în domeniul sustenabilității, cu o experiență de peste 10 ani în sectorul public și privat, Gemma consideră că alegerea de a avea o zi de mâine mai bună stă doar în puterea noastră. Avem la îndemână toate instrumentele pentru a crea un viitor mult mai sustenabil și mai incluziv, însă trebuie doar să avem voința și curajul de a le folosi.
1.Ce sunt piețele sustenabile? De ce ne sunt necesare acum?
Piețele sustenabile sunt concepute cu intenția de a ne asigura că economia funcționează în favoarea oamenilor și a planetei, contribuind, în același timp, la creștere și prosperitate. Trebuie să generăm valoare pe termen lung în întreaga societate prin integrarea și echilibrarea capitalului natural, social, uman și financiar.
Nivelul covârșitor și gravitatea pandemiei de COVID-19 și criza climatică au un impact devastator asupra bunăstării cetățenilor, comunităților, businessurilor, economiilor și ecosistemelor noastre. Totuși, această criză prezintă, de asemenea, o oportunitate unică, dar îngustă, de a reimagina și a reseta economia globală.
Este un moment de cotitură pe care nu îl putem risipi.
2.În calitate de autor principal al Inclusive Growth Report (prima publicație a Forumului în acest domeniu), de ce considerați că este nevoie pentru a reduce inegalitatea și a construi un viitor mai incluziv?
Majoritatea economiilor eșuează în a oferi condițiile prin care cetățenii lor pot prospera, adesea la o scară destul de mare. Țările nordice sunt cele mai performante, deoarece oferă o înaltă calitate și echitate în sănătate și educație, furnizând, în același timp condiții bune de muncă, protecție socială adecvată și instituții incluzive.
3.Cum pot fi mobilizați investitorii pentru a accelera și amplifica strategiile de business responsabile?
Investitorii joacă, de asemenea, un rol critic în finanțarea tranziției către piețe sustenabile și decarbonizare rapidă până în 2030. Identificarea și finanțarea alternativelor disruptive și durabile rămân esențiale în acest demers.
În plus, investitorii se pot implica activ în acțiunile companiilor care țin de noțiuni ESG, deci, mai degrabă decât să excludă o posibilă investiție într-o companie din motive de ESG prin ownership activ (prin vot și întrebări la întâlnirile shareholder-ilor etc.), pot încuraja și aduce schimbări masive.
4.Ați dezvoltat un instrument de benchmarking care măsoară modul în care țările sunt capabile să ofere standarde de trai îmbunătățite, în conformitate cu granițele planetei. Care au fost rezultatele cheie ale acestei analize?
Trebuie să vedem dincolo de PIB și să începem să măsurăm ceea ce prețuim. Guvernele și companiile au nevoie de o busolă mai bună, care să folosească un tablou de bord mai larg de indicatori pentru a putea urmări progresele la nivel de probleme care îi apasă pe cetățeni, printre acestea numărându-se întrebări precum cine beneficiază de creștere, dacă această creștere este sustenabilă din punct de vedere ecologic și cu câtă securitate privesc oamenii viitorul.
Interviul a fost publicat iniţial în anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 2, ediţie tiparită. Acesta poate fi comandat de aici: https://communityindex.ro/community-index-magazine-2020/