“Avem nevoie de standarde care să permită proiectelor să demonstreze contribuțiile tangibile pe care le au pentru bunăstarea oamenilor și a planetei.”
Interviu acordat in exclusivitate de David Antonioli, Chief Executive Officer Verra, pentru anuarul bilingv Community Index Magazine nr 1, lansat in iunie 2019.
1. Community Index Magazine: Verra dezvoltă și gestionează standarde care ajută țările, sectorul privat și societatea civilă să atingă obiectivele de dezvoltare durabilă și acțiune climatică. Care au fost cele mai importante realizări ale dvs. până acum?
David Antonioli: Cea mai semnificativă reușită a programului Verra a fost să demonstreze modul în care standardele, instrumentele și programele care evaluează impactul social și de mediu în mod credibil, transparent și viguros, poate să aducă finanţare proiectelor pentru a susține și a crește aceste beneficii.
Dezvoltarea și evoluția Verified Carbon Standard (VCS), care permite proiectelor să transforme reducerile emisiilor lor de gaz de seră (GHG) în credite de carbon tranzacționabile, a fost temelia acestei lucrări. VCS a fost în mod constant cel mai tranzacționat standard de proiect offset: timp de 10 ani anuarul State of Voluntary Carbon Markets – publicat de Forest Trends’ Ecosystem Marketplace, a urmărit cota de piață a standardelor voluntare de carbon; din 2014 până în 2016, VCS a deținut în medie 54% din cota de piață.
De la lansarea standardului VCS, Verra și-a extins scopul prin aportul expertizei în dezvoltarea standardului și program management către alte zone ale sustenabilității economice și sociale în care standardele pot facilita și sprijini contribuțiile la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).
2. Community Index Magazine: Recent, ați lansat Sustainable Development Verified Impact Standard (SD VISta). Care sunt principalele beneficii pentru managerii de proiect?
David Antonioli: Sustainable Development Verified Impact Standard (SD VISta) asistă managerii de proiecte în dezvoltarea de proiecte care livrează beneficii demonstrabile pentru o dezvoltare sustenabilă cât și pentru raportarea într-o manieră deschisă și consistentă a felului în care aceștia progresează în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).
Standardul realizează acestea prin setarea regulilor și criteriilor pentru design, implementare și evaluare a proiectelor. Prin cerintețele proiectelor de a demonstra, spre statisfacția unui evaluator independent, că înaintează în direcţia ODD-urilor, SD VISta adaugă legitimitate, asigurarea calității și transparență în raportarea rezultatelor proiectelor și a afirmaţiilor legate de impact.
Proiectele sunt introduse în baza de date pentru proiecte, deţinută de Verra, şi utilizarea SD VISta ajută la direcționarea finanțării către proiecte cu performanță ridicată care aduc beneficii tangibile oamenilor și planetei.
3. Community Index Magazine: Programul VCS pe care l-ați dezvoltat este un program GHG voluntar, utilizat la scară largă. Mai mult de 1400 de proiecte certificate VCS au redus ori eliminat în total o cantitate mai mare de 300 de milioane de tone de carbon și alte tipuri de emisii GHG din atmosferă. Cum funcționează acesta și care sunt aspectele esențiale?
David Antonioli: Programul VCS furnizează reguli clare proiectelor pentru a certifica faptul că reducerile de emisii GHG atinse sunt suplimentare versus ceea ce s-ar fi întâmplat conform unui scenariu business-as-usual. (de exemplu în cazul în care proiectul nu ar fi fost dus la bun sfârșit) și pentru a monitoriza și cuantifica reducerile emisiilor faţă de un nivel de emisii credibil.
Toate creditele GHG emise de Programul VCS sunt numite Verified Carbon Units (VCUs) și sunt verificate de o terță parte – auditori independenți – pentru a asigura că reducerea emisiilor a avut loc într-adevăr și au fost măsurate în mod corespunzător potrivit regulilor VCS.
4. Community Index Magazine: Cum ajută aceste standarde pentru ca organizațiile să înțeleagă mai bine și să îmbunătățească strategia de sustenabilitate și rezultatele lor?
David Antonioli: Standardele credibile pemit organizațiilor să aplice metodologii consistente prin care să determine și să măsoare impacturile sociale și de mediu, astfel că, în final, toți cei implicați folosesc aceleași sistem de evaluare a rezultatelor proiectelor și astfel, rezultatele devin comparabile. Utilizarea standardelor permite organizațiilor să emită cerințe credibile despre aceste contribuții clienților și stakeholderilor lor, fără grija că acestea sunt nefondate.
5. Community Index Magazine: Care sunt inițiativele dvs. de promovare a unei dezvoltări sustenabile și cum vă ajută ODD – urile în această privință?
David Antonioli: ODD –urile sunt un reper: ele scot în evidență obiectivele care trebuie atinse astfel încât până în 2030, să putem elimina sărăcia, proteja planeta și să ne putem asigura că toți oamenii se bucură de pace și prosperitate. ODD-urile furnizează o „privire de ansamblu” măsurabilă a impactului pe care activitățile unor proiecte din întreaga lume îl pot avea.
Două inițiative care aparțin Verra şi sunt centrate în primul rând pe dezvoltarea sustenabilă, Climate, Community & Biodiversity (CCB) Standards și Sustainable Development Verified Impact Standard, permit proiectelor să demonstreze contribuțiile lor tangibile asupra bunăstării omenirii și a planetei. Ambele furnizează cadre standardizate dar flexibile de raportare în domeniul dezvoltării durabile, SD VISta permite proiectelor să își alinieze beneficiile într-un mod independent și verificabil cu ODD-urile.