JYSK a devenit partener al Code for Romania pentru a susține soluțiile digitale proiectate într-unul dintre cele mai importante programe derulate de asociație: Civic Labs, domeniul Mediu. Cercetarea, desfășurată în perioada aprilie 2020 – martie 2021, a avut ca temă Reducerea și Măsurarea poluării.
Studiul de caz a fost publicat în Noiembrie 2022, în anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 4, ediţie tipărită. Publicația poate fi accesată aici: https://communityindex.ro/flip-book-2022/
În cadrul programului Civic Labs, Code 4 Romania cercetează anual un subiect din domeniul vizat, urmând ca la finalul cercetării să propună și să dezvolte soluții digitale care să vizeze problemele identificate pe parcursul cercetării.
„În programul Civic Labs, Code for Romania proiectează soluții digitale la problemele României. Investim timp și energie pentru a ne asigura că fiecare soluție digitală care iese din mâinile noastre este bine gândită și are potențialul de a produce schimbare sistemică și sustenabilă. De aceea, ne bucurăm atunci când avem alături parteneri care înțeleg misiunea noastră de a privi în profunzime nevoile reale ale societății. Parteneriatul nostru cu JYSK pe domeniul Mediu are loc într-un moment în care avem în vedere teme cu impact major: măsurarea și reducerea poluării”, a declarat Bogdan Ivănel, CEO și co-fondator Code for Romania.
Probleme identificate
Asociația a analizat mai multe tipuri de poluare, de la poluarea aerului, a apei și a solului, până la poluarea fonică, luminoasă și eficiența energetică. Pentru unele dintre aceste tipuri există măsurători realizate de autorități sau de organizații cetățenești, în timp ce alte tipuri de poluare nu sunt măsurate.
„Code for Romania a venit până acum cu soluții digitale care să rezolve probleme reale, iar acest lucru ne-a convins să devenim parteneri în domeniul Mediu. Suntem încrezători că echipa Civic Labs va dezvolta, în urma cercetărilor pe care le fac în domeniul poluării, soluții digitale care să ajute mediul și să reducă poluarea”, a spus Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria.
Pe lângă colectarea datelor, Code for Romania a identificat mai multe probleme, în urma interviurilor avute cu experți din domeniu și după consultarea datelor publice. Printre acestea se numără dificultatea înțelegerii indicilor și rapoartelor despre poluare de către populația generală, lipsa bazelor de date, a unui cadru legislativ clar, a companiilor și experților din domeniul măsurării poluării.
Acestora li se adaugă gradul scăzut de reciclare și reutilizare a deșeurilor și o rată scăzută de utilizare a mijloacelor de transport alternativ, mai puțin poluante.
Dintre toate tipurile, poluarea aerului este cea care atrage cel mai mult atenția publicului general, unul dintre motive fiind faptul că avem acces la aplicații de măsurare a calității aerului.
Este o dovadă că, atunci când putem măsura ceva, devenim mai conștienți de importanța acelui lucru și de impactul negativ pe care îl poate avea asupra noastră.
Soluții digitale propuse
După încheierea cercetării, mai multe soluții digitale au intrat în faza de prototipare în cadrul Civic Labs, programul prin care ONG-ul dezvoltă platforme, aplicații, site-uri și alte soluții digitale.
Printre soluțiile care sunt în lucru se numără Rețeaua Anti-Poluare: Zgomot și Aer – rețele de senzori cu un cost accesibil, DatePoluare – platformă cu informații complete despre poluarea din România – și Footprint Calculator – care își propune să ajute la măsurarea amprentei de carbon a produselor consumate.
O serie de soluții elaborate în cadrul acestui program au fost incluse în planul propus de Administrația Prezidențială în raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, lansat în ianuarie 2022. Acestea sunt Mini Inspectorul de Mediu, Școala pentru mediu și Rețeaua anti poluare: aer.
Mini Inspectorul de Mediu este o aplicație pentru mobil sub formă de joc, prin care copiii învață despre protecția mediului și trebuie să realizeze acțiuni prin care contribuie la salvarea planetei. Jocul este compus din multiple task-uri și nivele de interacțiune.
Școala pentru Mediu este un program de educație pentru mediu adresat tuturor școlilor din România.
Rețeaua anti poluare: aer este o rețea de senzori care colectează date cu privire la poluarea aerului în România. Prin integrarea cu soluțiile Școala pentru Mediu și Mini Inspectorul de Mediu, Rețeaua anti-poluare: aer își propune să fie o experiență de învățare pentru elevii din școli care vor putea să monteze la ore acești senzori împreună cu profesorii lor și îi pot monta fie la școală, fie acasă.