Alina Greavu, cunoscută ca Aluziva, este un fost jurnalist, actualmente creator de conținut și activist social. După mai mulți ani în care s-a implicat în subiecte sociale precum educația, sănătatea, siguranța femeilor, body positivity sau parenting, s-a decis să își înființeze propriul ONG care poartă același nume – Asociația Aluziva.
Aceasta își susține și încurajează comunitatea numeroasă din mediul online să doneze și să se implice în cauze comune care nu pot schimba lumea, dar pot schimba lumea CUIVA.
Interviul a fost publicat în Noiembrie 2022, în anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 4, ediţie tipărită. Publicația poate fi accesată aici: https://communityindex.ro/flip-book-2022/
1. Ai primit un premiu din partea Biz Sustainability Awards 2022 pentru Asociația Aluziva. Poți să ne spui mai multe despre activitățile Asociației, despre acțiunile menite să ajute refugiații ucraineni și despre cum s-a ajuns aici?
Am început acțiunea de a ajuta refugiații la finalul lunii februarie 2022, când a început războiul. Atunci eu și soțul meu am decis să cazăm refugiați în casa noastră din Adunații Copăceni, în care nu mai locuiește nimeni de aproape un an. Atunci am anunțat comunitatea de pe Instagram că avem nevoie de voluntari pentru a pregăti casa, dar și de bani pentru a cumpăra tot ce trebuie, de la saltele, perne și pilote la alimente și medicamente.
Împreună cu câțiva voluntari am făcut curățenie, cumpărături, pentru că în primele trei-patru zile se adunaseră deja 60.000 lei din donații, am pus casa la punct și am primit deja prima familie de refugiați. În aproape trei luni am cazat peste 100 de refugiați la casa noastră din Adunații Copăceni. Pe lângă faptul că i-am cazat acolo și le-am acoperit nevoile de bază, i-am ajutat cu actele la ambasadă, i-am dus la dentist și ne-am ocupat de orice alte urgențe medicale au avut, le-am făcut teste PCR, le-am cumpărat bilete ca să plece în alte țări, i-am dus la aeroport la plecare și i-am ajutat în orice alte situații au avut nevoie de ajutor.
În paralel, am trimis la propriu o tonă de alimente, medicamente, produse de igienă și alte produse de bază în Ucraina, prin intermediul inițiativei Vulturilor, adică Mădălina Preda, Eli Vorbește și Asociația „Fabrica de Fapte bune”. Am ajutat cu donații în produse, bani, asistență și servicii alte mii de ucraineni cazați în patru județe, am trimis ajutoare la graniță și am făcut tot ce am putut pentru a susține refugiații.
Și deși am închis activitatea la Adunații Copăceni, continuăm să susținem refugiații ucraineni. Pe unii îi ajutăm până reușesc să plece în alte țări, iar pe alții îi asistăm în procesul de acomodare, pentru că au ales să stea în România pe termen lung.
2. Ai construit o comunitate numeroasă în mediul online. Cum reușești să încurajezi și să inspiri oamenii să doneze și să se implice în cauze comune?
Multă lume spune că faptele bune se fac în liniște. Eu cred că tocmai faptul că nu am respectat regula asta nescrisă le-a dat și altora poftă de implicare. Am încurajat oamenii să se implice prin propriul exemplu. De fiecare dată când m-am implicat într-o cauză socială am povestit despre caz, am postat pe story cutia cu donații înainte să o trimit sau am arătat dovada donației de 50, 100 lei în contul beneficiarului, sau cât mi-am permis eu să donez, apoi am încurajat comunitatea să doneze mai departe.
Un alt lucru esențial e că i-am făcut pe oameni conștienți că fiecare leu contează. Unii pot dona 5 lei, pentru că sunt elevi și studenți, iar alții pot dona 500 lei, pentru că au SRL-uri proprii sau salarii mari la diverse corporații. I-am făcut conștienți că nu e important să fim bogați ca să facem acte de caritate, ci trebuie să fim mulți.
Apoi, având în vedere că mă urmăresc foarte mulți tineri, le-am spus că dacă nu au bani de donat, un share poate face minuni. Vorba aceea, nu ai tu de donat, dar dacă dai share și văd 500 oameni, s-ar putea ca din ăia 500 să doneze chiar și 10, deci printr-un simplu share, care nu costă nimic, suntem mai câștigați decât dacă ai fi donat doar tu 5 lei.
3. Deviza ta este „picătură cu picătură se face un ocean”. Ce mesaj ai pentru cei care își doresc să genereze schimbări sociale pozitive pe termen mediu și lung?
Să își aleagă o cauză în care cred și să o povestească în cercul de apropiați cu pasiune, să spună de ce contează cauza respectivă pentru ei, fie că vorbim despre plantat de copaci, asistat persoane cu handicap sau donat pentru copiii din medii defavorizate. Să dea vorba mai departe în social media, să facă un research pentru a găsi alte persoane interesate de aceeași cauză sau una similară, să identifice soluții și să facă tot ce poate în direcția respectivă, fie că vorbim despre semnat petiții, voluntariat, înscris în asociații, donat bani, produse, servicii sau timp.
4. Care sunt cele mai importante trei lecții învățate în ultimii ani?
Mi s-a confirmat încă o dată că e important să fiu sinceră, reală, autentică în toate acțiunile și comunicările mele în online, și în viața de zi cu zi, pentru că asta lasă să se vadă valorile în funcție de care eu funcționez. Văzându-mi valorile, oamenii care se identifică cu ele îmi devin aliați. Cel mai bun exemplu e că voluntarii Asociației ALUZIVA sunt oameni foarte diferiți, studiază la diferite facultăți, ascultă diferite genuri de muzică, se îmbracă diferit, provin din diferite orașe din țară etc. Elementul care i-a atras pe toți la aceeași masă e format fix din principiile și valorile mele, pe care eu nu m-am temut să le exprim public. Mi-am spus sincer părerea pe internet despre diverse evenimente, persoane, idei și concepte, iar toți cei care au simțit la fel mi-au devenit aliați în tot ceea ce fac astăzi.
Că sunt multe persoane care doresc să facă fapte bune, dar au nevoie de oameni sau instituții transparente cărora să le doneze cu încredere resursele lor și să li se arate constant că resursele lor sunt gestionate cum trebuie, că banii ajung cu adevărat la cauzele pentru care au donat.
O altă lecție pe care am învățat-o e că nu contează dacă faci fapte bune pentru că ai un suflet mare sau ca să te lauzi pe internet. Spun asta din experiență. Garantez oricui mă întreabă că unui copil care nu are cu ce să se încalțe nu-i pasă dacă i-ai oferit o pereche de ghete din mărinimie sau fală. Așa că, din punctul meu de vedere, nu contează de ce facem fapte bune, ci să le facem și atât.
5. Poți să ne împărtășești planurile tale de viitor? Ai vreo idee de proiect în minte despre care vrei să ne povestești?
Pe lângă susținerea refugiaților în continuare, avem două planuri mari și late. Primul este să dotăm tehnic și să pictăm Școala Gimnazială Andrei Șaguna Barcani, unitate de învățământ rurală din Covasna. Am intrat pentru prima dată în contact cu școala odată cu parteneriatul meu cu OLX, alături de care am recondiționat și izolat termic clădirea. În timpul proiectului m-am atașat de acea comunitate, așa că am decis să-i fiu alături în continuare. După ce în iarnă le-am făcut copiilor de acolo o bibliotecă și le-am donat sute de cărți prin proiectul „Dăruiește o lume de basm”, vara asta ne-am propus să dotăm tehnic școala cu table interactive, videoproiectoare și calculatoare, dar și să pictăm pereții școlii alături de Comunitatea 156, un grup de artiști condus de Georgian Mazerschi. Toată nebunia asta ne va costa în jur de 12.000 euro.
Apoi, al doilea plan este să-i cumpărăm o mașină Ioanei, o mamă singură din București care are două fete cu autism. Suntem alături de Ioana de mai bine de un an de zile și am ajutat-o cu bani, alimente, medicamente, haine, jucării, dar și terapie pentru fete. În prezent, una dintre marile probleme ale Ioanei e că plătește jumătate din salariu pe curse de taxi pentru a duce fetele la școală și la terapie – din păcate starea fetelor nu le permite să circule cu transportul în comun. Drept urmare, acum Ioana face ore de condus la Drive Safe, o școală de șoferi din București care i-a oferit gratuit cursul de șofat, iar planul nostru e să-i cumpărăm și o mașină după ce ia carnetul, ca să economisească banii din salariu, dar și să aibă un grad de independență de care are atât de mare nevoie.
În rest, vom continua să facem lunar biblioteci sociale în medii vulnerabile cu proiectul „Dăruiește o lume de basm”, vom susține inițiative în educație și vom ajuta atât cât putem diferite cauze umanitare care ne vor ieși în cale pe parcurs.