Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României organizează în parteneriat cu Asociația Incubatoarelor de Afaceri din România și alte asociații prima ediție a Forumului Internațional al Sustenabilității, cu tema „Dezvoltarea relațiilor economice multilaterale în Europa de Sud-Est și regiunea Dunării în contextul dezvoltării durabile”. Evenimentul de deschidere a avut loc pe 18 octombrie, de la ora 10:00 la Primăria Iași. Sesiunile vor continua în Palatul Braunstein pe data de 19 octombrie.
Forumul se bucură de participarea activă a peste 150 reprezentanți de marcă din peste 10 țări printre care Germania, Ungaria, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Grecia, Albania, Muntenegru, Austria.
„Într-un interval de trei săptămâni am reușit să organizăm o a doua conferință de relevanță europeană. Prin participarea a peste 100 de organizații din mai multe țări europene, prima ediție a Forumului Internațional al Sustenabilității arată că era nevoie de un astfel de eveniment în regiune. Structura interinstituțională pe care am creat-o alături de acțiunile pentru stimularea implicării reprezentanților din business, cercetare, mediul asociativ și ONG-uri sunt modele de bune practici cu care sperăm să inspirăm și alte state din regiune. Totodată, fiind prima țară care a dezvoltat profesia de expert în dezvoltare durabilă arătăm că România are capacitatea de a propune abordări inovative. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă demonstrează din nou că România rămâne un hub regional în ceea ce privește Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă”, a declarat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Forumul este o oportunitate bună de a iniția proiecte comune, de a lansa idei noi în rândul participanților și de a crea un mediu colaborativ între țări. Principalele obiective de dezvoltare durabilă pe care le promovează evenimentul sunt 8 – Muncă decentă și creștere economică, 9 – Industrie, inovare și infrastructură și 17 – Parteneriate pentru atingerea obiectivelor. Evenimentul va avea loc sub formă de sesiuni panel, dezbateri și mese rotunde, cu accent pe promovarea exemplelor de bune practici și identificarea modalităților de multiplicare a acestor exemple.
Unul dintre documentele de interes în marja acestui Forum este Strategia Europei de Sud-Est 2030, o inițiativă coordonată de Secretariatul Consiliul Cooperării Regionale pentru a reduce sărăcia, inegalitățile și pentru a îmbunătății incluziunea socială, alături de teme precum creșterea economiei și digitalizarea. Din comitetul de monitorizare al Strategiei Europei de Sud-Est face parte și consilierul de stat László Borbély.
În deschiderea evenimentului au mai luat cuvântul dl. Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași și domnul secretar de stat Terente Ciui din Ministerul Economiei, domnul Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al Consiliului Județean Iași și Vasile Asandei, director regional în Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est. Pe parcursul dezbaterilor, mesajul Comisiei Europene a fost transmis de doamna Ulla Engelmann, conducătorul unității – Forum industrial, alianțe și clustere DG Grow. Printre speakerii evenimentului se află și dl. Arslan Umut Ergezer, coordonatorul Strategiei Europei Sud-Est 2030, dl. Barna Kovács, secretarul general al BIOEAST Initiative, Simion Berzoi, reprezentatul Programului Națiunilor Unite din Moldova, expert în investiții de energie regenerabilă, Peter Barta prezentând tehnologii fintech ca și soluții pentru inovare socială și sustenabilitate, Vajda Lajos, președintele Clusterului Green Energy, organizând o sesiune dedicată soluțiilor de energie verde în special pentru comunități rurale.
Mai multe informații despre eveniment se regăsesc aici: www.sustainabilityforum.ro