Ioana Voinescu, Coordonator ESG Taskforce BCR, ne-a prezentat rezultatele de până în prezent şi planurile de viitor ale băncii privind sustenabilitatea. BCR îşi propune să finanţeze România de mâine, România 2030/2040/2050, în mod consistent, rezilient şi sustenabil, ca parte integrantă dintr-un ecosistem în care să ne placă să trăim, atât nouă cât și generațiilor următoare.
Interviul a fost publicat în Noiembrie 2022, în anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 4, ediţie tipărită. Publicația poate fi accesată aici: https://communityindex.ro/flip-book-2022/
1. Care sunt principalele obiective ESG stabilite de BCR pentru următorii ani?
Sustenabilitatea înseamnă regândirea modului în care folosim resursele naturale, a modului în care producem şi ne deplasăm astfel încât să permitem aceleaşi drepturi şi generaţiilor viitoare. Integrarea conceptelor legate de sustenabilitate este o prioritate pentru grupul Erste și BCR, și ne asumăm un rol activ în susţinerea comunităţilor locale în tranziţia către o economie rezilientă climatic şi economic.
Pentru noi este foarte important să susţinem acele proiecte care ne aduc aer şi apă curate, o gestionare mai bună a deşeurilor, transport sustenabil şi o viaţă bună în general. Facem toate eforturile pentru a contribui în fiecare zi la sănătatea financiară a clienţilor noştri şi ne-am propus ca obiectiv principal să ajungem la investiţii în proiecte cu impact de minim 25% până în 2026.
BCR implementează principiile de sustenabilitate la nivelul operaţiunilor proprii, la nivelul produselor oferite clienţilor prin adăugarea caracteristicilor „verzi”, cât şi în îndeplinirea obiectivelor asumate la nivel de grup (ex. neutralitatea portofoliului de credite până în 2050).
Am început prin proiectele de educație (salariaţi, clienţi persoane fizice şi juridice) şi intenţionăm menţinerea unei platforme de discuţii permanente cu mediul de business.
Finanţarea sustenabilă presupune o schimbare de paradigmă în modul cum evaluăm clienţii şi ne uităm la proiecte. Evaluarea factorilor ESG este adaugată finanţării tradiţionale, atât în evaluarea riscurilor, cât şi în identificarea oportunităţilor de finanţare în funcţie de impactul proiectelor asupra factorilor de mediu şi sociali.
2. Cum implementaţi strategia ESG la nivel intern? Dar la nivel de furnizori?
Avem definite obiective la nivel local şi de grup, plan de acţiuni pe termen mediu şi lung, cât şi KPIs specifici, definiţi anual la nivel de management şi execuţie. Am implementat proiecte pentru a reduce amprenta de carbon a operaţiunilor proprii, cu obiectivul setat la nivel de grup de neutralitate până în 2030, prin contractarea de energie verde în principal, sau alte iniţiative, de exemplu, carduri emise din material reciclabil şi biodegradabil. La începutul anului viitor toate cardurile BCR vor fi produse din aceste materiale, iar termenul de valabilitate al cardurilor a fost extins la 5 ani (vs 3 ani) pentru a reduce costurile şi operaţiunile cu înlocuirea acestora.
În același timp, digitalizarea accelerată a serviciilor noastre financiare ne ajută să folosim mai puțină hârtie în operațiunile noastre, deoarece avem produse bancare care sunt acordate pe un flux complet digital (70% din creditele personale sunt livrate online, în timp ce 78% din toate cardurile de credit și 83% din toate produsele de descoperit de cont sunt livrate digital prin George).
Credem că un impact la nivelul societății poate fi obținut prin democratizarea alfabetizării financiare și sprijinirea oamenilor în a face alegeri inteligente. Inclusiv și mai ales cu impact de mediu. Și ne-am asumat rolul de educator financiar pentru România, prin cele două programe emblematice ale noastre: Școala de Bani și BCR Școala de Business.
Mai nou, pe platforma Școala de Bani există și un curs ecofinanciar despre cum să consumăm responsabil.
3. Grupul Erste a aderat în octombrie 2021 la inițiativa Net-Zero Banking Alliance. Ce schimbări a generat în organizaţie această aderare şi ce rezultate aţi avut până în prezent?
Grupul Erste a aderat la această iniţiativă şi, la acest moment, a evaluat portofoliul de credite şi emisiile aferente pentru trei segmente: energie, real-estate şi ipotecare, folosind metodologia PCAF.
La nivelul grupului, acestea înseamnă aproximativ 50% din emisiile portofoliului de credite, şi doar 1.4% din expunerea grupului este în industrii cu emisii foarte ridicate spre critice. Urmează concret să definim obiectivele intermediare de decarbonare pentru toate segmentele, astfel încât în 2050 să atingem obiectivul final de neutralitate.
4. Știm că BCR se preocupă să își formeze angajații în domeniul ESG. Ce tip de cursuri ați oferit până acum și care este feedback-ul angajaților?
Discuţia despre sustenabilitate începe cu fiecare dintre noi şi este despre ceea ce facem acasă şi în societate, despre impact, despre comportamente pe care le promovăm sau le învățăm de la alţii. BCR şi-a propus să arate modele de bune practici, să ajute la conştientizarea nevoii de a acţiona acum, asigurând şi instrumentele necesare, acolo unde putem face acest lucru.
Derulăm o serie de proiecte interne, implicăm colegii în proiecte de voluntariat şi în proiecte de educaţie. Colegii noştri sunt interesaţi să afle mai multe despre sustenabilitate şi considerăm că menţinerea unui dialog constant pe teme de sustenabilitate angajează cel mai bine salariaţii în îndeplinirea obiectivelor ESG.
5. Ce produse noi ați lansat din categoria finanțare sustenabilă? Ce efecte au avut acestea în piață?
Am lansat o serie de produse cu componente de verde, creditul ipotecar Casa Mea Natura pentru persoane fizice, creditul de eficienţă energetică pentru persoane juridice, și Leasing verde pentru achizițiile de flotă electrică (autoturisme, locomotive etc).
Am avut rezultate bune cu campaniile noastre, cu un pipeline consistent de credite în ambele segmente, retail şi corporate. Finanţăm investiţii în energie verde, clădiri verzi, dar şi industrie sau transport, activităţi aliniate cu taxonomia europeană. Creditele ipotecare Casa Mea Natura reprezintă deja peste 30% din creditele noi acordate în 2022.
La nivel de clienţi companii, corporaţii şi IMM-uri:
• Noi considerăm că rolul nostru este de a stimula cererea de finanţări verzi, iar colegii noștri poartă discuții cu clienții noștri despre importanța transformării afacerilor și integrarea ESG în deciziile luate.
• Discutăm îndeaproape cu clienții noștri despre cum putem contribui la crearea sau modificarea lanțurilor de furnizori, care la rândul lor trebuie să respecte standardele de sustenabilitate.
• Calea spre un model de business durabil este mai lungă sau mai scurtă, în funcţie de industrie, şi ne dorim să parcurgem acest drum împreună cu colegii și clienții noştri.
Noi ne asumăm un rol activ în a discuta aceste subiecte cu mediul de business și a facilita împărtășirea de bune practici. Pentru o bună implementare a acestora este necesar ca mediul public (la nivel de autorități centrale și locale) și financiar să asigure un dialog consistent și transparent cu companiile corporate și mai ales cu IMM-urile.
Sunt cerințe de raportare de care companiile trebuie să fie conștiente, și să se pregătească din timp în evaluarea activităților eligibile din punct de vedere al taxonomiei, cât și al efortului de tranziție pe care vor trebui să îl parcurgă și să îl finanțeze. Iar valoarea investițiilor necesare diferă în funcție de industrie.
Sunt multe aspecte de care întreg mediul de afaceri va trebui să ţină cont, să se pregatească şi să aloce resurse.
6. Cum faceți față schimbărilor legislative frecvente din domeniul dezvoltării durabile și al finanțării sustenabile?
Suntem în permanenţă atenţi la reglementările noi, globale sau locale, suntem în contact activ cu mediul de business şi instituţional şi participăm în dezbateri publice ale subiectelor de interes local.
Tranziţia la economia verde în România, menținând competitivitatea companiilor românești, rezidă în coordonarea strategică a sectorului public și privat, în susținerea inovațiilor în tehnologii verzi, optimizarea lanțurilor de producție-aprovizionare, energie verde/decarbonizarea sectorului energetic și infrastructura sustenabilă de transport, energie și sănătate.
Noi suntem atenți la fiecare literă din ESG, și gândim dezvoltarea de strategii pentru fiecare. Am menționat mai sus despre acțiunile noastre în zona de mediu pentru diminuarea riscurilor de mediu și de tranziție, dar avem proiecte de impact și în celelalte domenii. S înseamnă pentru noi sănătate financiară, echitate şi incluziune socială, diseminarea prosperităţii în regiune, cu focus pe educaţie financiară, unde am avut multe realizări în ultimii 10 ani, înseamnă social banking, finanţarea ONG-urilor, start-up-urilor, a fermierilor, înseamnă dezvoltarea proiectelor de affordable housing.
G înseamnă transparență, simplitate, stabilitate în derularea operațiunilor și digitalizare, zone în care am dedicat multe resurse în ultimii ani.
Vrem să finanțăm România de mâine, România 2030/2040/2050 și facem permanent exercițiul de imaginație despre cum am vrea să fie țara în care vom trăi noi și copiii noștri. Și toate gândurile se adună în dialogurile strategice pe care le purtăm la nivel de grup și se traduc în acțiuni concrete pe care le ducem în faze de design, project management, implementare și execuție. BCR finanțează România de mâine și vom continua să o facem, consistent, rezilient și sustenabil. Ca parte integrantă dintr-un ecosistem în care ne place să trăim.