Grupul Medicover se implică activ în problematica diabetului zaharat (DZ) și bolilor civilizației la copii, aducând unul dintre cele mai ample programe de prevenție din întreaga Europă și în România, pentru a crea o schimbare care să ajute mai multe generații. Programul „înCerc” este o investiție în educație și o acțiune de pionierat în România, în ceea ce privește mentalitatea față de medicina preventivă.
George Istrate conduce acțiunile Asociației Medicover din poziția de Director General, fiind implicat și în activitatea Medicover Runners România, alături de care a participat la acțiuni caritabile și de voluntariat în România, Polonia, Belgia. Am discutat cu George despre conceptul de prevenție, proces care ar trebui să înceapă de la vârste fragede, fiindcă tinerii care devin conștienti de riscurile unor boli sunt mai bine pregătiți pentru a avea o viață sănătoasă.
1.Care sunt pilonii principali ai strategiei de investiții în comunități ai Asociației Medicover?
Asociația Medicover ajută comunitățile din țara noastră pe două direcții: prin implementarea de programe de prevenție în sfera sănătății publice (cum este Programul „înCerc” – program complex de prevenție a diabetului zaharat de tip 2/DZ2 și a bolilor civilizației, adresat copiilor de 10-12 ani), precum și prin acordarea de ajutor diverselor organizații care au în grijă copii și seniori cu dificultăți financiare, dizabilități sau alte probleme de sănătate.
2.Se știe că, deseori, un job în domeniul CSR înseamnă un volum mare de muncă și învățare continuă. Ce v-a determinat să alegeți o carieră în CSR?
Bucuria mea este imensă atunci când știu că, prin activitatea Asociației pe care o coordonez, aducem un strop de mai bine în viața fiecărui beneficiar al nostru.
”Binele făcut din inimă antrenează mai mult bine – pentru unii poate sună clișeistic, însă pentru oamenii din ONG-uri cred că este o menire și un stil de viață.
3.Programul „înCerc” are în spate o strategie foarte bine pusă la punct. Cum ați identificat nevoia implementării unui astfel de program și ce rezultate ați avut?
Realitatea în care ne aflăm este una destul de alarmantă: aproape 35% dintre copiii de 10-12 ani din România sunt supraponderali sau obezi, conform datelor statistice reliefate de Programul „înCerc”. La debutul programului, ne așteptam la cifre apropiate de aceste procentaje, iar realitatea ne-a confirmat-o: am fost programul potrivit, implementat la momentul potrivit.
4.Pentru proiectul „Resurse pentru Fapte Bune”, ce obiective ați avut și ce beneficiari direcți și indirecți au existat până acum?
Proiectul „Resurse pentru Fapte Bune” oferă sprijin organizațiilor care au în grija lor copii sau seniori, prin acoperirea unor nevoi urgente, fie că vorbim despre echipamente de specialitate pentru diverse probleme de sănătate (cum sunt kiturile ABA, atât de necesare pentru copiii cu autism), ori despre nevoi ale vieții diurne (mobilatul unor camere pentru a fi utile în activitatea de zi cu zi, hrană, echipamente de protecție și dezinfecție etc).
Alături de voluntarii noștri din Medicover România și Synevo România, ne propunem să ajungem în toate regiunile geografice din România. Și cred că am reușit, cu brio! De-a lungul celor aproape 5 ani de activitate, am desfășurat activități de voluntariat („Resurse pentru Fapte Bune”) din Tulcea la Hunedoara, din Vaslui la Giurgiu șamd.
Dacă ne uităm numai la anul 2020, am ajutat peste 35 de organizații și 2.500 de beneficiari, fapt ce ne bucură mult. În perioada pandemiei, mai mult ca oricând, am simțit nevoia reală a celor din jurul nostru, mai ales că multe persoane au trecut prin situații precum pierderea locului de muncă sau imposibilitatea de a face față nevoilor zilnice.
5.Cum încercați să îmbunătățiți proiectele și programele de la an la an și ce v-ați propus în următoarea perioadă?
Audităm constant metodologia și implementarea proiectelor Asociației Medicover și încercăm să răspundem nevoilor existente ale beneficiarilor. În egală măsură, ne-am dovedit nouă că putem să ne adaptăm și să pivotăm către soluții rapide, eficiente, de implementare, chiar și într-un context cu variabile în continuă schimbare.
Spre exemplu, anul trecut, nu doar că am găsit resursele de a ajuta organizațiile partenere dincolo de limitările date de pandemie, ci am și continuat implementarea Programului „înCerc” online, atunci când nu a mai fost posibil să ne vedem cu beneficiarii în fizic, în clinicile Medicover.
Iar acest lucru a fost cu atât mai important cu cât ultimul an a însemnat mai mult stat în locuințe, drept urmare mai puțină mișcare, ceea ce a făcut ca riscul de a lua în greutate să fie unul mai ridicat și în rândul copiilor, nu doar al adulților.
Prin claritatea cu care este construit și prin metodologia lui, Programul „înCerc” ne-a ajutat să venim, poate, pentru prima dată în țara noastră, cu date statistice relevante, reale, ce pot să ofere sprijinul necesar tuturor organismelor de stat sau private care au posibilitatea să schimbe evoluția aceasta îngrijorătoare – a riscului de diabet la copiii de vârste fragede. Conform studiilor, acești copii, majoritatea lor, pot ajunge adulți supraponderali sau obezi, deci potențiali pacienți cu diabet.
Tocmai în lumina acestor informații, ne bucurăm că, în noiembrie 2020, a fost adoptată legea prevenției diabetului în România, pentru care membrii Consiliului Științific al Programului „înCerc” au făcut lobby de multă vreme.
Legea prevenției diabetului a fost promulgată în România în noiembrie 2020. Membrii Consiliului Științific al Programului „înCerc”, figuri notabile în diabetologia din România, precum prof. univ. dr. Gabriela Roman și prof. univ. dr. Maria Moța, au făcut lobby pentru această lege chiar dinaintea implementării Programului „înCerc” în România, în 2017.
Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman – Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, membru al Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc”:
„Programul înCerc promovează de patru ani importanța prevenției diabetului zaharat de tip 2, cu un specific complex în România, în focus fiind copiii la risc de dezvoltare DZ2. Odată cu adoptarea legii de prevenție a diabetului în țara noastră, la sfârșitul anului trecut, putem avea o viziune de implementare mai extinsă, pentru reducerea impactului devastator al diabetului zaharat la nivel populaţional. Prevenţia, prin toate pârghiile pe care le are la dispoziţie, poate contribui activ la reducerea prevalenţei diabetului şi a complicaţiilor sale.”
Prof. Univ. Dr. Maria Moța – Membru al Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc”, membru în conducerea „European Association for Study of Diabetes – EASD” (2015-2018), președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (2012-2015):
„Era COVID-19 este marcată de stres, anxietate sau chiar depresie, iar perioadele de carantină au favorizat un stil de viață nesănătos; măsurile de distanțare socială, izolarea, carantina limitează interacțiunile umane și pot avea consecințe asupra greutății, atât prin aportul crescut de energie (alimentație nesănătoasă cantitativ și calitativ), cât și prin scăderea consumului acestei energii, din cauza scăderii activității fizice. De aceea, educația pentru un stil de viață sănătos se impune mai mult ca oricând, la nivelul întregii populații, inclusiv la copii!”
Interviul a fost publicat iniţial în anuarul bilingv Community Index Magazine 2021, ediţie tiparită.