„Școala de Bani” a primit distinctia “Gold Level Recognition” la Categoria Educație Financiară / Financial Education in Community Index 2019
250.000 de români au învățat cum să devină independenți financiar
Programul „Școala de Bani”, derulat de Banca Comercială Română (BCR), și-a propus să contribuie la creșterea gradului de educare financiară a românilor, ajutându-i să conștientizeze factorii care le influențează deciziile financiare și să înțeleagă cum să-și administreze mai bine bugetul. Programul se derulează la nivel național și se adresează tuturor categoriilor de vârstă, de la adulți la copii.
Principalii beneficiari
La cursurile organizate în mai bine de doi ani de când există programul, de către cei 1000 de profesori de educație financiară din BCR, au participat aproximativ 65.000 de adulți și 185.000 de copii și tineri care au învățat cum să ia decizii mai bune în privința banilor.
Statistici privind Educaţia Financiară in România
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește educația financiară, conform unui studiu realizat de Comisia Europeană. De asemenea, potrivit unui studiu realizat de BCR, românii se aşteaptă ca educaţia financiară să fie oferită de bănci şi de specialişti în finanţe, în timp ce numai 18% cred că ar trebui să fie învățată în şcoală şi familie.
Implementarea programului
În acest context, BCR a implementat programul Şcoala de Bani pentru toate categoriile de public, cu componente specifice și metode special adaptate pentru fiecare categorie de vârstă. În urma participării la cursuri, participanții au primit sprijin pentru administrarea mai bună a finanțelor personale, precum și expertiză gratuită pentru optimizarea planurilor financiare și au fost ajutați să-și seteze obiective financiare realiste.
Materialele folosite în cadrul cursului au fost special adaptate nevoilor societății românești și au avut la bază principii financiare testate la nivel internațional. Materialele sunt lipsite de conținut comercial, neexistând nicio referire la anumite produse sau servicii bancare.
Cursurile gratuite, organizate pentru clienți și non clienți, au avut loc în sucursalele BCR și la sediile companiilor interesate să le ofere angajaților lor informații financiare, dar și în școli, universități, biblioteci și instituții publice.
Fiecare curs de educație financiară pentru adulți a durat aproximativ o oră și jumătate-două și s-a derulat cu 5-20 de participanți.
În timpul cursului, participanții au avut ocazia să primească sprijin pentru gestiunea mai corectă a banilor, sprijin pentru stabilirea unor obiective financiare realiste, instrumente.
Camionul FLiP
Pe lângă cursurile care au loc în grădinițe, școli și licee, copiii interesați să învețe cum să aibă mai multă grijă de banii lor sunt invitați să îl cunoască pe FLiP, cel mai cool camion de educație financiară. Școala de Bani pe Roți – camionul FLiP este o componentă a programului național Școala de Bani și urmărește să educe financiar copiii cu vârste între 7 și 14 ani.
Organizăm astfel ateliere interactive de educație financiară, într-un camion special adaptat, unde copiii au ocazia să treacă prin diferite etape de înțelegere și conștientizare a modului cum folosim banii în economie. Prin acest program folosim învățarea experiențială și jocuri special create de specialiști de la Universitatea din Viena pentru a-i ajuta pe cei mici să acumuleze într-un timp foarte scurt cunoștințe pe care le pot folosi toată viața. Atelierele care au loc în camionul de educaţie financiară FLiP – Şcoala de Bani pe Roţi durează 90 de minute şi sunt organizate cu 15 copii cu vârsta între 7 şi 14 ani.
Școala de Bani pe roți este mai mult decât un program de educație financiară interactiv, este o experiență completă pe care o oferim copiilor, timp de o oră și jumătate, în timpul căreia înțeleg mai ușor concepte și noțiuni financiare, prin joc, fără să fie nevoiți să asculte definiții sau formule.
Pe măsură ce parcurg fiecare etapă din lumea banilor, copiii realizează că banii se câștigă greu și se consumă ușor, că nu întodeauna prețul unui obiect este egal cu valoarea lui, că fiecare decizie pe care o iau trebuie să aibă în spate niște argumente bune și o bună informare și că fiecare dintre noi are un impact asupra economiei lumii prin deciziile pe care le ia.
O recunoaştere specială
De asemenea, în data de 31 octombrie 2018, cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii, Banca Comercială Română a intrat în Cartea Recordurilor (Guinness World Records), cu programul Școala de Bani, organizând cea mai mare lecție de educație financiară din lume. Au fost organizate cursuri simultan, în 59 de săli, la nivel național, la care au participat 13.230 de participanți, recordul anterior fiind de 5.640 de persoane, deținut de Statele Unite.
Școala de Bani continuă să educe financiar românii și, în 2019, pregătim noi module, iar toți cei interesați să participe la cursuri, indiferent de vârstă, se pot înscrie pe website-ul programului www.scoaladebani.ro sau ne pot scrie pe scoaladebani@bcr.ro.
Acest studiu de caz a fost publicat initial in anuarul bilingv Community Index Magazine, nr 1, lansat in iunie 2019.