Strategia proiectului
Școala de Bani este programul de educație financiară dezvoltat de Banca Comercială Română. Lansat în 2016, acesta a pornit din nevoia de a educa financiar românii. Peste 1500 de angajați BCR au devenit profesori de educație financiară pentru mai mult de 500.000 de români.
În 2022, Școala de Bani și-a propus să creeze și mai mult impact, chiar în locurile de unde pornește educația: în școală și în familie.
Obiectivele programului:
• Educarea financiară a peste 60.000 de români;
• Dezvoltarea unei intervenții în sistemul educațional prin care să pregătim generațiile viitoare pentru alegeri financiare inteligente;
• Contribuție la îmbunătățirea standardului de viață al românilor.
Implicarea stakeholderilor
În 2022, platforma de învățare online Școala de Bani a adăugat 4 cursuri noi:
• 2 cursuri pentru adulți, alături de Mai Mult Verde, psihologul Raluca Anton și experți BCR;
• 2 cursuri de educație financiară pentru copii: cu Itsy și Bitsy și robotul Pepper.
Specialiștii BCR și Asociația Școala de Valori au ajutat 52.000 de elevi și adulți să facă alegeri financiare inteligente prin ateliere organizate în toată țara.
Cu ocazia primei zile naționale a Educației Financiare, pe 11 aprilie, BCR și Asociația Școala de Valori au organizat #EduFin Fest, primul festival dedicat educației financiare din România. Peste 2.500 de elevi din peste 30 de județe au participat la 100 de evenimente de educație non-formală în care angajați BCR, antreprenori și personalități locale le-au oferit informații pentru a lua decizii financiare mai bune.
În plus, pentru a aduce educația financiară mai aproape de elevi și profesori, în septembrie 2022, BCR și Școala de Bani au lansat LifeLab, un program-pilot de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață ale elevilor, derulat alături de FabLab și Asociația Edupedu.
Programul a implicat peste 1.200 de elevi și peste 50 de profesori. LifeLab a adus în sistemul școlar un format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară au fost introduse în cadrul unei serii variate de materii din toate ciclurile de învățământ.
Prin învățare experiențială, elevii înțeleg legătura dintre educația financiară și îndeplinirea dorințelor, deprind abilități de analiză, colaborare și planificare, utile pentru viitor. Profesorii implicați în program devin „profesori de viață”, acționează ca mentori pentru elevii lor și îi ajută în îndeplinirea dorințelor, cu ajutorul educației financiare.
Alinierea cu business-ul /industria
BCR, prin Școala de Bani, urmărește o intervenție sistemică, prin care să educe financiar românii de toate vârstele.
Analize / statistici socio-economice
Banca Mondială a plasat România pe ultimul loc din 127 de țări din perspectiva educației financiare (2018). Acest lucru îi expune pe români la vulnerabilitate, iar alegerile financiare greșite afectează nivelul de satisfacție și calitatea vieții.
99% dintre profesori consideră că e nevoie de predarea educației financiare în școli (2022), atât profesorii, cât și elevii având nevoie de conținut de educație financiară practic, cu exemple și exerciții.
Impact și rezultate/ Comunicarea proiectului
În 2022, peste 66.000 de copii, tineri și adulți au beneficiat de educație financiară prin intermediul Școlii de Bani, cel mai amplu program de educație financiară din România. De la lansarea programului, peste 600.000 de români au avut ocazia să învețe cum să ia decizii financiare inteligente. Astfel:
• Beneficiarii au devenit mai conștienți de importanța gestionării corecte a banilor;
• Participanții la atelierele de educație financiară au început să economisească, să investească și să-și împartă bugetul după regula 20/50/30;
• Adulții au început să meargă la cumpărături cu lista, să gândească pe termen lung și să-și împartă bugetul ținând cont de nevoi și apoi de dorințe;
• 80% din cei care au văzut mesajele Școlii de Bani au reținut regulile principale.
Studiul de caz este publicat și în anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 5. Acesta poate fi vizualizat aici în varianta digitală: https://communityindex.ro/community-index-magazine-2023/