Soluțiile digitale vor fi esențiale pentru toate ODD-urile și pentru mai mult de 50% dintre țintele precise.
Interviu acordat in exclusivitate de Luis Neves, Chairman, Global e-Sustainability Initiative (GeSI), pentru anuarul bilingv Community Index Magazine nr 1, lansat in iunie 2019.
1. Community Index Magazine: GeSI este o sursă de top pentru informare, resurse și cele mai bune practici referitoare la sustenabilitatea socială și de mediu prin intermediul TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor). Care sunt cele mai recente trenduri în acest domeniu?
Luis Neves: Industria digitală se schimbă cel mai repede și este cea mai disruptivă din lume, ceea ce face ca previziunile pe termen lung să devină extrem de dificile. Aspectele care, cu siguranță, vor rămâne importante în următorii ani includ: lansarea tehnologiei 5G, Inteligența Artificială (AI), Internetul Lucrurilor (IoT), tehnologia crypto / blockchain, big data/data analytics, robotizarea și vehiculele autonome.
GeSI urmărește îndeaproape toate aceste dezvoltări și caută să anticipeze provocările și urmărește oportunitățile. Dezvoltările disruptive menționate mai sus ne vor cere să privim înspre zone interesante, cum ar fi locurile de muncă, securitatea și confidențialitatea sau lanțurile de aprovizionare conectate cu robotizarea.
2. Community Index Magazine: Viziunea GeSI este o lume sustenabilă construită prin transformare responsabilă ajutată de TIC. Care sunt cele mai mari realizări în această privință?
Luis Neves: Încă de la înființarea sa din 2001, GeSI a lucrat pentru a crește gradul de conștientizare a potențialului imens al tehnologiilor digitale pentru sustenabilitate și să genereze valoare pentru membrii săi și pentru societate.
Ținând cont de primul scop, seria rapoartelor SMART este probabil cel mai recunoscut proiect de până acum: lansată în anul 2008, seria a dezvoltat o poveste cu totul nouă despre rolul TIC în schimbarea climatică, stabilind tehnologii digitale ca elemente principale în soluțiile pentru reducerea nivelului de carbon.
La aceasta, putem adăuga cercetarea noastră despre rolul TIC în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), inclusiv rapoartele #SystemTransformation (2016) și Enabling the Global Goals (2018). În privința celui de-al doilea scop, în ultimii 10 ani, GeSI a dezvoltat mai multe platforme care să sprijine companiile în ceea ce numim activități de “responsabilitate a industriei”: acestea includ instrumente de management în domeniul aprovizionării cum ar fi E-TASC și +Better World; instrumente de evaluări interne pentru a monitoriza și îmbunătăți sustenabilitatea produselor și a serviciilor, cum ar fi SASF și EcoChain; și inițiative de sprijinire a companiilor să îndeplinească cerințele due diligence privind aprovizionarea cu minerale, cum ar fi Responsible Minerals Initiative (în trecut CFSI).
3. Community Index Magazine: Povestiți-ne mai multe despre Indexul care monitorizează accesul digital și corelarea cu realizarea ODD-urilor.
Luis Neves: Indexul Digital Access al GeSI (DAI) măsoară accesul la o întreagă serie de servicii furnizate de industria digitală. Raportul explorează corelarea dintre creșterea accesului digital în diferite zone geografice și progresul indicatorilor ODD; în timp ce primele descoperiri sunt foarte încurajatoare, cu o vizibilă conexiune între cele două pentru un anumit număr de ODD-uri și chiar și cu semne timpurii ale cauzalității pentru câteva dintre ele; în alte cazuri, datele disponibile nu permit stabilirea unui tablou clar.
Pentru că se intenționează ca ODD-urile să fie atinse până în anul 2030, am decis să creăm website-ul DAI ca o componentă dinamică a raportului: pe măsură ce noi informații devin disponibile în următorii ani, indexul va fi actualizat astfel încât să reflecte evoluția (și, sperăm noi, progresul) țărilor și regiunilor din întreaga lume.
Principalul obiectiv DAI este să furnizeze măsuri, bazate pe fapte, ale accesului la soluții digitale pentru fiecare țară din lume. Diferența în accesarea soluțiilor digitale permite noi perspective privind impactul soluțiilor digitale referitor la impactul societal dezirabil și indezirabil.
4. Community Index Magazine: Prin ce modalități poate TIC să contribuie la realizarea ODD-urilor?
Luis Neves: Tehnologiile digitale (TIC) vor fi fundamentale pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor, încurajând o creștere echitabilă și protejând mediul. Raportul #SystemTransformation, lansat în 2016, a mapat toate cele 17 ODD-uri și cele 169 de ţinte precise dintr-o perspectivă de relevanţă TIC și a concluzionat că soluțiile digitale vor fi esențiale pentru toate ODD -urile și pentru mai mult de 50% dintre ţintele precise.
Mai jos sunt câteva rezultate și cifre menționate în raportul #SystemTransformation. Soluții digitale indispensabile pentru îndeplinirea tuturor celor 17 ODD-uri și >50% dintre cele 169 de ţinte precise:
✱✱ 1.6 miliarde beneficiari ai sistemului e-healthcare (Obiectiv 3.8)
✱✱ 720,000 vieți salvate și 30 de milioane de leziuni prevenite pe drumurile din întreaga lume (Obiectiv 3.6)
✱✱ 12% din PIB protejat în țările în curs de dezvoltare (Obiectiv 8.1)
✱✱ Decuplarea creșterii economice de consumul de petrol, -70%, și de emisiile de CO2, -20% (Obiectiv 8.4, ODD 13).
Despre GeSI:
Inițiativa Globală de Susținere a Sustenabilității (The Global Enabling Sustainability Initiative -GeSI) este un parteneriat strategic al sectorului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC), dedicat creării și promovării tehnologiilor și practicilor digitale care susţin sustenabilitatea economică, de mediu și socială. Formată în 2001, viziunea GeSI este o lume durabilă prin transformarea responsabilă cu sprijinul TIC. Pentru mai multe informații, accesați site-ul www.gesi.org.