În 2018, Atena Boca, fondatoarea comunității de sprijin pentru mame LaPrimulBebe, a fost singura româncă selectată de Facebook din peste 6000 de aplicații internaționale pentru a face parte din programul Community Leadership. Este singurul grup care a reușit să claseze România în topul Facebook al primelor 100 cele mai de impact comunități online din lume.
Cu peste 200.000 de membri activi și 1,7 milioane de euro strânși în campaniile umanitare, LaPrimulBebe a devenit un model de “ best practice” la nivel de comunitate solidă. Fondurile strânse în campaniile umanitare au fost folosite pentru dotarea cu aparatură a spitalelor de copii și maternităților și pentru refacerea unor secții de pediatrie și de neonatologie din România, precum: secția de pediatrie a Spitalului Municipal Moreni, secția Terapie Intensivă Neonatală de la Marie Curie, secția de neonatologie a spitalului Județean din Râmnicu Vâlcea, laboratoarele spitalului de oncologie pediatrică din Timișoara împreună cu Asociația Dăruiește Viață și finanțarea amenajării etajului 1 din proiectul MagicHome.
1. LaPrimulBebe este o comunitate care adună peste 200.000 de mame. Care sunt ingredientele din spate? Cum ai reușit să construiești o asemenea comunitate implicată și autentică?
Nu am un răspuns simplu, pentru că o comunitate închegată cum este LaPrimulBebe nu se construiește peste noapte. Ne-a luat opt ani să o construim, perioadă în care am făcut toate eforturile pentru ca mamele noastre să simtă sprijin informațional și emoțional, siguranță, încredere, soluții la problemele lor, satisfacerea nevoii de contribuție și, nu în ultimul rând, să simtă că nu sunt singure în această frumoasă, dar dificilă experiență – aceea a primilor ani alături de un copil.
Dincolo de misiunea mea personală, aceea de a oferi un spațiu acestor nevoi neștiute și neonorate ale mamelor la început de drum, acțiunile zilnice spre această misiune au construit trainic comunitatea.
2. O comunitate are puterea de a aduce o schimbare pozitivă în societate. Cum percepi tu această responsabilitate?
Nu o simt ca pe o responsabilitate a unei comunități, ci mai degrabă ca pe o responsabilitate a fiecărui om. Este greu să înțelegem că, atunci când celui de lângă noi nu îi este bine, ne afectează indirect și pe noi, și asta din orice punct de vedere privim lucrurile. Degeaba trăim într-un castel dacă atunci când ieșim din casă trecem pe lângă mormane de gunoaie.
3. Cum motivezi membrii comunității să fie activi și inovatori, astfel încât să nu se repete aceleași subiecte pe grupul de discuții?
Membrii comunității sunt activi pentru că în grupul LaPrimulBebe pot găsi soluții pentru durerile lor, remedii, înțelegere și empatie. Subiectele se vor repeta la infinit pentru că durerile mamelor sunt cam aceleași și comunitatea este una dinamică. În grupurile noastre de Facebook intră zilnic femei însărcinate sau mame care au născut de curând, în timp ce altora le cresc copiii.
Motivația nu ține de subiecte cât mai diverse, ci de umanitatea pe care o găsești atunci când îți este greu.
4. Ce crezi că face o comunitate să fie ideală? Ai schimba ceva pe termen mediu sau lung la comunitatea în care activezi?
Ideală pentru membri? Nu cred că am mai lucrat în vreun domeniu atât de dinamic. Săptămânal inovăm, schimbăm, testăm, facem research, citim, ascultăm, plângem și râdem alături de membrii noștri și ne adaptăm algoritmilor Facebook.
5. Cum te lupți cu fenomenul “fake news”?
Nu resimțim acest fenomen în comunitate, probabil și datorită regulilor stricte pe care le avem. În plus, încercăm să educăm comunitatea în ideea de a trece orice informații prin filtrul propriei minți, de a verifica, de a nu lua de bun orice. Avem avantajul unui mediu în care ne putem selecta membrii.