În dezvoltarea proiectului „EVA Facial Mouse” s-a pornit de la faptul că, în România, există un număr mare de persoane cu dizabilități care sunt condamnate la o viață în izolare. Ele depind în foarte mare măsură de rude sau alte persoane pentru a-și desfășura activitățile zilnice și nu au niciun grad de independență, niciun moment de intimitate. Mai mult decât atât, multe dintre persoanele cu dizabilități simt nevoia de comunicare cu cei aflați în situații similare, își doresc să intre în legătură cu alți oameni care au același diagnostic.
Principalul obiectiv al proiectului a fost acela de a pune tehnologia în sprijinul persoanelor cu dizabilități, adaptând mijloacele de comunicare nevoilor lor și acordându-le șansa de a interacționa cu cât mai mulți oameni, dar și de a câștiga mai multă independență în activitățile lor zilnice.
„EVA Facial Mouse” este o aplicație gratuită care le permite persoanelor cu dizabilități să navigheze pe diverse dispozitive Android, doar prin simpla mișcare a capului, care este captată de camera frontală. Cu ajutorul ei, persoanele cu dizabilități se pot descurca singure (fără ajutor extern) pentru a utiliza telefonul sau tableta ca să efectueze apeluri, să trimită mesaje, să navigheze pe internet etc. Aplicația se adresează, în primul rând, persoanelor cu amputări, paralizie cerebrală, leziuni ale măduvei spinării, distrofie musculară, scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică (ALS) și alte afecțiuni care duc la imobilizare sau dizabilități neuromotorii.

La proiectarea și dezvoltarea aplicației au participat atât specialiști în domeniul IT, cât și un grup de potențiali utilizatori. Până în acest moment, la nivel global, aplicația „EVA Facial Mouse” a fost descărcată de peste 3 milioane de ori.
Statistici cu privire la comunitățile vizate
Decizia de implementare a proiectului „EVA Facial Mouse” și în România a fost luată în urma analizei rapoartelor Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi din cadrul Ministerului Muncii şi Justiției Sociale, care confirmă faptul că numărul persoanelor cu dizabilități din România este în continuă creștere. Dacă în 2017, momentul deciziei aducerii „EVA Facial Mouse” în țară, în evidența ANPD figurau peste 797.000 de persoane cu dizabilități, până la data de 31 martie 2020 numărul acestora a crescut la peste 852.000 de persoane.
Stakeholderi interni sau externi
În România, aplicația „EVA Facial Mouse” a fost adusă în atenția potențialilor beneficiari prin organizații partenere ale Fundației Vodafone România, care dezvoltă proiecte pentru persoane cu dificultăți neuromotorii: Fundația Motivation România, Fundația Mihai Neșu, Asociaţia Şcoala Mamei Junior și Asociaţia SM Speromax Alba.
Aplicația a fost testată de mai multe persoane cu diferite grade de dizabilități, beneficiari ai Fundației Motivation România (FMR). Aceștia au considerat aplicația ca fiind utilă pentru cei care au un grad mare de dizabilitate neuromotorie la membrele superioare sau chiar paralizie.
Promovarea proiectului
Promovarea aplicației s-a făcut printr-o campanie de conștientizare, derulată în social media și numită „Primul Mulțumesc!”. Campania a avut la bază patru testimoniale care pot fi vizualizate pe pagina YouTube a Fundației Vodafone România și s-a derulat pe parcursul a trei luni de zile.
Autenticitatea și emoția campaniei au generat un conținut foarte partajabil. Abordarea strategică a fost aceea de a implica publicul larg într-o conversație despre aplicația mobilă și beneficiile acesteia, promovând-o în același timp.
Pentru că targetarea media nu oferă posibilitatea de a viza persoanele cu dizabilități, provocarea a fost legată de cum să se ajungă cu mesajul campaniei la publicul dorit (atât persoane cu dizabilități neuromotorii sau locomotorii care doresc să aibă acces la universul online, să interacționeze cu alte persoane și să fie active digital, cât și aparținători ai acestora, care până la momentul respectiv reprezentau vocea lor în online).
De aceea, Fundația a ales să implice influencers în campanie, dar nu ca vehicul de partajare, ci ca parte a conținutului creat. Această abordare a fost una de succes, ajutând la depășirea obiectivului setat încă din primele luni de la lansare.
Rezultatele campaniei
Videoclipurile au generat:
✱ pe Facebook: peste 1.000 de distribuiri, 2.000 de reacții și 702.000 de vizualizări;
✱ pe YouTube: peste 30.000 de vizualizări organice.
Faptul că au reușit să ajunga la publicul potrivit este dovedit prin numărul de instalări de aplicație, generat prin campania de conștientizare în primele trei luni: 3.047 de descărcări, obiectivul setat fiind de fapt mai mic. La momentul prezent, la un an și jumătate de la încheierea campaniei, numărul de utilizatori a ajuns la 6.079.
Studiul de caz a fost publicat iniţial în anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 2, ediţie tiparită.
Acesta poate fi comandat de aici: https://communityindex.ro/community-index-magazine-2020/