Program distins cu Gold Recognition în cadrul Community Index 2022, la categoria Schimbări climatice
Studiul de caz a fost publicat în Noiembrie 2022, în anuarul bilingv Community Index Magazine nr. 4, ediţie tipărită. Publicația poate fi accesată aici: https://communityindex.ro/flip-book-2022/
Descrierea proiectului
Zero Risipă, un program dezvoltat de Auchan România, reprezintă un demers ferm și unitar de combatere a risipei alimentare prin valorificarea alimentelor cu un ciclu de viață redus. Având la bază o soluție de Inteligență Artificială, acesta presupune identificarea zilnică a alimentelor cu termen de valabilitate scurt, în perfectă stare de consum conform legislației, și comercializarea lor la un preț redus. Produsele sunt marcate cu o etichetă galbenă și expuse în zonele special create din magazine.
Astfel, Zero Risipă este un instrument puternic în lupta împotriva risipei alimentare, un fenomen de amploare inclusiv pe plan local. Potrivit studiilor, un român aruncă anual, în medie, 129 kg de mâncare, printre cauzele risipei numărându-se estimarea greşită a cantităţilor la cumpărături, depozitarea incorectă a alimentelor şi neatenția la termenul de valabilitate.
Obiectivele proiectului
Pe termen scurt, Auchan și-a propus salvarea a minimum 800 de tone de alimente din comerț în fiecare an, în timp ce scopul final al programului este eliminarea completă a deșeurilor provenite din risipa alimentară ce se produc anual la nivelul rețelei și evitarea a minim 4000 de tone de emisii de gaze cu efect de seră pe an. Prin Zero Risipă, Auchan urmărește creșterea nivelului de conștientizare cu privire la un consum responsabil, cu scopul de a preveni și de a combate risipa alimentară, aceasta având un impact major inclusiv în schimbările climatice.
Implicarea stakeholderilor
Clienți, angajați, parteneri, reprezentanți ai angajaților și furnizori au fost consultați în cadrul analizei de materialitate, ale cărei rezultate au arătat care sunt principalele lor așteptări cu privire la lupta împotriva risipei de hrană. Cel mai îmbucurător rezultat este faptul că Zero Risipă satisface o nevoie a comunității și oferă stakeholderilor o soluție pentru diminuarea risipei de alimente.
Impact și Rezultate
Doar în anul 2021, peste 180.000 de români au beneficiat de program, iar obiectivul companiei de a reduce risipa alimentară cu minimum 800 de tone de produse anual a fost deja depășit. Zero Risipă a avut un puternic impact social salvând peste 3,3 milioane de mese complete în mai puțin de 24 luni, precum și o contribuție importantă la crearea unui mediu mai curat prin evitarea producerii a peste 4000 tone de emisii de gaze cu efect de seră.
Programul a contribuit și la reducerea valorii coșului de cumpărături a clienților. Achiziționând produse de la zona Zero Risipă, consumatorul profită de un preț mai mic la produsele preferate, Auchan continuându-și astfel misiunea de a proteja puterea de cumpărare a românilor.
În egală măsură, Zero Risipă joacă un rol important în îmbunătățirea calității vieții și prin contribuția directă pe care consumatorul o are asupra reducerii risipei alimentare. Astfel, satisfacțiile proiectului sunt extinse și la nivel moral și etic.
Comunicarea informațiilor despre proiect către stakeholderi și către publicul larg
La nivel intern, angajații Auchan sunt informați constant cu privire la rezultatele obținute, noutățile implementate și impactul pozitiv pe care Zero Risipă îl creează. Angajații au fost foarte încântați de noua soluție și au răspuns pozitiv, drept urmare, zilnic, peste 1000 dintre aceștia participă voluntar la lupta împotriva risipei alimentare.
Programul se bucură de o vizibilitate crescută în mass media și social media, comunicarea având atât un scop educativ, cât și unul de informare cu privire la impactul risipei alimentare. Pe paginile de socializare ale Auchan, de exemplu, clienții pot găsi constant idei de rețete și preparate pe care le pot pregăti într-un mod responsabil utilizând alimente din zona Zero Risipă, dar și sfaturi despre cum să facă alegeri mai bune, pentru a contribui la diminuarea risipei alimentare.