Rețeaua Europeană de Dezvoltare Durabilă împlinește 20 de ani de la înființare. Consilierul de stat László Borbély a participat în calitate de vicepreședinte al organizației la conferința aniversară

În 15 și 16 martie 2023 a avut loc, la Stockholm, Conferința anuală a Rețelei Europene de Dezvoltare Durabilă, care aniversează 20 de ani de la înființare. România este membră din 2020 în această organizație, cea mai relevantă la nivelul Uniunii Europene privind dezvoltarea durabilă, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

„Ne aflăm la jumătatea perioadei de implementare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Aceasta este și tema sub care se desfășoară lucrările conferinței. La nivel european s-au făcut progrese importante, Uniunea Europeană fiind și unul dintre liderii globali în materie de dezvoltare durabilă. Conform Raportului Global privind implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, aproximativ 66% dintre țintele incluse în acest raport au fost sau urmează a fi atinse de către Uniunea Europeană. Provocările persistă, însă, mai ales atunci când ne referim la producție și consum responsabile și un sector agro-alimentar sustenabil. Pe plan intern, pe lângă decalajele pe care le avem de recuperat, avem o serie de realizări instituționale, care ar putea servi ca exemple de bună practică pentru toate statele membre dar și pentru o abordare holistică a sustenabilității la nivelul UE.” a declarat László Borbély

Conferința reunește factori de decizie, reprezentanți ai Comisiei Europene, funcționari publici, oameni de știință, practicieni și specialiști în domeniul dezvoltării durabile. Obiectivul central este caracterizarea situației actuale a Europei în raport cu Dezvoltarea Durabilă și în contextul global actual – ce s-a realizat cu succes și ce provocări urmează, în contextul în care ne aflăm la jumătatea perioadei de implementare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Raportul European Voluntar a fost subiect de interes de pe agenda conferinței, întrucât reprezintă un exercițiu pentru a înțelege, într-un mod clar și sincer, modul în care legislația contribuie la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și pentru a îmbunătăți dialogul cu societatea civilă. Acest proces este de mare interes pentru România, mai ales că țara noastră va prezenta al doilea Raport Național Voluntar în cadrul Forumului Politic de Nivel Înalt de la New York, cel mai important eveniment anual pentru monitorizarea stadiului implementării Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Related posts

Distribuție Oltenia susține #EnergiaPentruCultură prin parteneriatul cu Festivalul Internațional Shakespeare

Studiu: Numărul persoanelor care suferă de alergii ar ajunge la 4 miliarde în 2050

Studiu de caz: Carrefour România – Grădina Noastră